Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.



sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Pelikonsolien, kännykkälatureiden ja digiboksien sähkönkulutus

Tietokone-lehden uutisen mukaan Nokian kännykkälatureiden energiankulutus on jopa 300 mW. Mikäli kännykkää ladataan kolme tuntia kahdesti viikossa ja muina aikoina laturi on pistorasiassa ilman kännykkää, vuodessa laturi kuluttaa energiaa noin 2500 Wh (tosin uusimpien ja tehokkaimpien latureiden virrankulutus on vain kolmisenkymmentä mW eli vuodessa noin 250 Wh). Näin jopa 2/3 kännykkälaturin koko elinkaaren aikaisesta energiankulutuksesta kuluu hukkaan, koska pistorasiaan kiinni jätetty laturi kuluttaa energiaa, vaikkei kännykkä olisikaan siinä latautumassa. Tosin tuosta ”hukkaenergiasta” osa lämmittää taloa ja vähentää siten muuta lämmitystarvetta. Lämmityskauden ulkopuolella tästä ei kuitenkaan ole mitään hyötyä. Lisäksi lämmitykseen on olemassa järkevämpiäkin (tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä) tapoja kuin sähkön avulla lämmittäminen. Jos kaikki suomalaiset irrottaisivat kännykkälaturin seinästä, kun kännykkä ei ole latautumassa, säästyvällä sähköllä voisi toimittaa kaikki sähköt 85 000 kotiin.

Jarmo Vestolan artikkeli MVnetissä on koonnut useista lähteistä mielenkiintoisia faktoja. Myös Xbox-pelikonsoli, Wii-pelikonsoli ja ladattavien paristojen latauslaite kuluttavat energiaa pistorasiassa kiinni ollessaan, vaikkei näissä laitteissa edes pala mitään punaista valmiustilan valoa. Wii-pelikonsoli kuluttaa valmiustilassa erityisen paljon energiaa, jos WiiConnect 24 -toiminto (oranssi valo konsolin etupaneelissa) on jätetty päälle. Tosin kaiken kaikkiaan Wii kuluttaa silti paljon vähemmän sähköä kuin Xbox.

Kotitalouksien sähkönkulutus onkin kaksinkertaistunut 20 vuodessa. Jopa 10 prosenttia kotien sähköstä kuluu laitteiden valmiustilaan. Suomen noin 2,4 miljoonaa digiboksia kuluttavat sähköä 0,4 terawattituntia vuodessa. Jos niitä ei pidettäisi jatkuvasti valmiustilassa, kulutus laskisi 0,3 terawattituntia. Ellei digiboksissa ole virtakytkintä, josta valmiustilankin saa sammutettua, digiboksin johto kannattaa käytön jälkeen irrottaa pistorasiasta, mikäli digiboksimalli on sellainen, ettei koko muisti nollaudu ilman sähköä.

Yllättävää on mielestäni se, että sähköllä toimiva pyyhekuivain kuluttaa vuodessa sähköä enemmän kuin saunominen kaksi kertaa viikossa vuoden ajan (1,5 tuntia kerrallaan). Jopa pyykinpesukone saattaa kuluttaa sähköä koko ajan, ellei pistoketta ole irrotettu pistorasiasta. Jos kaikkien suomalaisten turhaan valmiustilassa (stand-by) olevat laitteet olisi sammutettu kokonaan, uutta ydinvoimalaakaan ei tarvittaisi.

Lähteet:

http://www.tietokone.fi/uutiset/2008/laturi_ilman_kannykkaa_tuhlaa_energiaa

http://www.mvnet.fi/index.php?osio=Sekalaista&sivu=Laitteiden_virrankulutus

http://www.helen.fi/pdf/kulutusluvut.pdf

1 kommentti:

VilleMaija kirjoitti...

Veikkaampa itse että jos tähän halutaan edes jotain muutosta niin kampanjoiden ynnä muiden vaikuttavien mainosten pitäisi olla kaikkialle näkyviä ja kaikkialla tapahtuvia jotta saataisiin edes vähäinen määrä henkilöitä jotka seuraisivat ohjeita. Vähäisetkin muutokset näkyvät vähintään kymmenen vuoden päästä eikä valta osa noudata niitä koskaan.