Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.torstai 12. marraskuuta 2009

Missä ilmastonmuutos vaikuttaa eniten?

Telegraph-lehti on julkaissut mielenkiintoisen listan niistä maapallon kymmenestä alueesta, joilla ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan eniten (linkki alkuperäiseen artikkeliin):

1. Kilimanjaro (huipun lumipeite katoaa 20 vuodessa, lisätietoa täältä)

2. Bangladesh

3. Sudan

4. Karibia

5. Australia

6. Siperia

7. Tuvalu (saaren korkein kohta vain 4,5 metriä merenpinnan yläpuolella!)

8. Iso Valliriutta

9. Alpit

10. Iso-Britannia

maanantai 9. marraskuuta 2009

Tupakointi tuhoaa ihmisen keuhkojen lisäksi maapallon keuhkot

Ekomies-sivulla oli mielenkiintoinen uutinen. Tupakkakasvia viljellään trooppisilla alueilla. Tupakan lehdet on kuivattava. Siksi joudutaan kaatamaan paljon puita, jotta tulen lämmöllä lehdet saadaan kuivatetuiksi (kätevin ja halvin kuivatustapa köyhille kehitysmaiden tupakanviljelijöille). Lisäksi puuainesta tarvitaan pakkausmateriaalin tuottamiseen. Noin 300 tupakkaa tuhoaa aina yhden trooppisen puun. Ja trooppiset metsät ovat muutenkin hätää kärsimässä. Tupakanpoltto siis tuhoaa paitsi ihmisten keuhkot niin myös nämä maapallon keuhkot, metsät, jotka fotosynteesissä tuottavat paljon happea.

Tupakan viljely vaatii myös paljon erilaisia hyönteismyrkkyjä, koska tuhohyönteiset iskevät helposti tupakkakasviin. Kun köyhät kehitysmaiden viljelijät eivät osaa lukea myrkkyjen käyttöohjeitakaan, myrkkyjä käytetään miten sattuu. Ja muutenkin myrkkyjen käyttö on aina pahasta sekä luonnolle että viljelijöille itselleen. Näitä hyönteismyrkkyjen jäämiä jää sitten paljon myös lopulliseen tuotteeseen eli meilläkin Suomessa sauhuteltavaan tupakkaan. Ikäviä juttuja!