Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Eläinten päivä ja hiljaisuuden päivä 2011


Kansainvälistä eläinten päivää vietetään vuosittain 4. lokakuuta, joka on Franciscus Assisilaisen muistopäivä. Italialainen Franciscus Assisilainen (synt. 1181/1182, kuoli 1226) on katolisen kirkon mukaan eläinten suojelupyhimys. Assisilaisen sanoin: "Niin kauan kuin maailmassa on lapsia, kukkia ja lintuja, niin kauan on toivoa."

Suomessa eläinten päivän järjestämisen aloitti Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä toiminut Constance Ullner jo vuonna 1909. Silloin Helsingissä suurimpana ongelmana olivat näännyksiin ajetut hevoset, nyt hylätyt kissat, koirat ja kanit.

Eläinten päivästä alkaa eläinten viikko, jota tänä vuonna vietetään siis 4.-10.10.2011. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry (SEY) kertoo nettisivuillaan viikon tämänvuotisesta teemasta näin:

"Vuonna 2011 SEYn Eläinten viikon teemana on kanien ja pikkujyrsijöiden hyvinvointi ja hoito. Kaneja, jyrsijöitä ja muita pieniä eläimiä pidetään usein helppoina lasten lemmikkeinä. Niidenkin hoidossa lapsi kuitenkin tarvitsee tietoa ja aikuisten opastusta enemmän kuin usein tiedetään. Pienlemmikkien hyvä hoito on tärkeää muun muassa siksi, että kaikki nisäkkäät kokevat kivun, pelon ja mielihyvän yhtä voimakkaina – oli kokijana sitten hiiri, koira tai hevonen. Tieto onkin avain lemmikin hyvään hoitoon."

Viikon kunniaksi on avattu myös uusi Lemmikkitieto.fi-sivusto, joka kertoo erityisesti kanien ja jyrsijöiden hoidosta.

Lokakuun ensimmäisellä viikolla on (lauantaina 8.10.2011) myös hiljaisuuden päivä. Kuulosuoja.fi sekä Tinnitusyhdistys tarjoavat faktatietoa kuulovaurioista (mm. tinnitus) ja niiden aiheuttajista. Musiikille omistetulta Kuulosuoja.fi-sivuston alasivulta näkee esimerkiksi erilaisten soittimien aiheuttamat melutasot.

TEHTÄVIÄ YMPÄRISTÖEKOLOGIAN KURSSILAISILLE:

1) Mitä eläinten oikeudet merkitsevät sinulle? Puhutaanko niistä Suomessa tarpeeksi? Jos vertailet yhdysvaltalaisen ja brittiläisen eläinsuojelujärjestö PETAn (eri osoitteissa brittiläinen sivusto ja PETA TV) sekä suomalaisen Animalian toimintaa ja kampanjoita, onko niiden asiallisuudessa tai vaikuttavuudessa mielestäsi eroja? Perustele.

2) Mitä hiljaisuus merkitsee sinulle? Onko hiljaisuus katoava luonnonvara ja miten voisit itse vaikuttaa asiaan?

3) Tutustu teksteihin "Globen uupuneet" (ja sen linkeissä oleviin musiikkivideoihin) ja "Minä pyydän". Kuinka hyvät mielestäsi ovat teatterin, musiikin, kirjallisuuden, kuvataiteen tai urheilijoiden mahdollisuudet vaikuttaa eläinten suojeluun ja ympäristönsuojeluun?

4) Mikä on turhin omistamasi tavara, josta helposti voisit luopua? Perustele.

5) Tee sivulla "Testit ja pelit" olevat tehtävät. Kuinka monta maapalloa Ilmasto muuttuu -sivuston mukaan tarvittaisiin elintapojesi tyydyttämiseen? Kuinka monta puuta pitäisi istuttaa Standby-sivuston mukaan, jotta elektroniikan (televisio, videonauhuri/dvd-soitin, mikroaaltouuni, kännykkä) käyttösi tuottamat hiilidioksidipäästöt olisi mahdollista saada sidottua? Voit myös arvioida sitä, kuinka luotettavia tuloksia tällaisilla testeillä mielestäsi saadaan.

Voit lähettää vastauksia em. kysymyksiin tämän blogikirjoituksen kommentteina alla olevasta "kommenttia"-linkistä.

46 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

1)Peta-ihminen ei sáa vahingoittaa eläimiä eikä käyttää niitä mitenkään oman edun mukaan.
Animalia-ihmininen ei saa aiheuttaa eläimille tuskaa tai rajata niiden lajityypillistä käyttäytymistä

Anonyymi kirjoitti...

1) eläinten oikeudet merkitsevät minulle niitä asioita, jotka eläimet ansaitsevat.
2) hiljaisuus merkitsee rauhoittumista, ja pysähtymistä. Mielestäni hiljaisuus on todellakin katoava luonnonvara
3) Mielestäni taiteella on erittäin suuri vaikutus ihmisiin, ja sitä kautta muihin suuriin asioihin.
4) Turhin ostamani tavara on ykis sukkapari, jota en ole koskaan käyttänyt.
5) Hiilijalanjälkijuttuuni kului 1,98 maapalloa, ja puita tarvitsi 27

Anonyymi kirjoitti...

2)Hiljaisuus merkitsee minulle rauhallisuutta ja rentoutumista, paras keino saada hiljaisuutta nyky-yhteiskunnassa on korvatulppien avulla
4)en omista mitään turhaa, ja tarpeellisista tavaroista en helposti luovu.

luca kirjoitti...

1)Eläinten oikeudet eivät oikeastaan liikuta minua juuri lainkaan. En ole myöskään kuullut niistä puhuttavan paljoa.

Anonyymi kirjoitti...

2) Hiljaisuus on tärkeää ja aika kivaa

Anonyymi kirjoitti...

1) Itse en osaa enkä halua olla eläinaktivisti, mutten toisaalta ihmettele, että eläinten puolesta taistellaan. Mielestäni eläinten oikeuksista puhutaan liian propagandamaisesti. Jos asioista kerrottaisiin myös toinen puoli, voisin itsekin tutkia asiaa.
Animalian ja PETA:n sivut olivat täysin erilaiset. Animalia kertoi tehtävänsä selkeästi ja asiallisesti. PETA taas näytti yrittävän saada kannattajiaan seksikkäiden naisten avulla.

sarita kirjoitti...

1) Ulkomaisilla nettisivuilla vaikutetaan lukijoihin julkkisten avulla. Jos kerrotaan julkkisten syövän ja elävän ekologisesti niin monet saattavat muuttaa elintapojaan sen perusteella, mutta en usko, että monikaan suomalainen tekee niin. Suomalaisilla nettisivuilla keskitytään faktoihin.

Anonyymi kirjoitti...

1) Pidän oikeuksia tärkeinä, mutta minusta Suomessa niistä ei puhuta tarpeeksi, eikä huomioida.
Mielestäni PETA- ja Animalia-sivusto eivät suuremmin toisistaan. Tosin PETA:n sivusto kertoo aika paljon julkkisten elämäntavoista, kun taas Animalia enemmän faktoihin.

Anonyymi kirjoitti...

5)Hiilijalanjälkeeni kului 1.90 maapalloa.

Anonyymi kirjoitti...

2)Hiljaisuus vaikuttaa olevan katoava luonnonvara. Itse nautin hiljaisuudesta ja välillä olen vain yksin, jotta saisi olla hiljaa.

Anonyymi kirjoitti...

1) Eläinten oikeudet merkitsevät, että eläimilläkin pitää olla oikeutensa elää "hyvää" elämää. Niistä kyllä puhutaan Suomessakin aivan tarpeeksi.

2) Hiljaisuudessa kuulee itsensä paremmin ja saa ajatella asioita hieman ilman jatkuvaa hälinää. Se tosiaan on ainakin kaupungeissa katoava luonnonvara.

Anonyymi kirjoitti...

2) Hiljaisuus merkitsee minulle rauhaa ja omaa aikaa. Ja se on mielestäni katoava luonnonvara.

Anonyymi kirjoitti...

1) PETA:lla on ehkä "isommat" kampanjat kuin Animalialla, se keskittyy oikeastaan vaun turkistarhauksen ja eläinkokeiden kieltämiseen.

2) Pidän hiljaisuudesta. Luonnossa on hiljaista, luonnon äänet eivät ole melua, kuten kaupungin. Katoava luonnonvara. :(

3) Mielestäni mahdollisuudet ovat hyvät, mutta niitä ei paljoa käytetä.

4) Telkkari varmaan, vaikkei se olekaan oma. Siitä on vain haittaa, se kuluttaa aikaa huomaamattomasti, ja sähköä kuluu ihan turhaan. Ilmankin tulen toimeen.

5) Ilmasto muuttuu- 1.90 maapalloa
Standby- tv 19
dvd ym. en kato
mikro 7
lataam puhelimen 5 kertaa viikossa kun siinä on huono akku.

En ole ihan vakuuttunut noitten luotettavuudesta, mutta kai ne on suuntaa antavia.

sarita kirjoitti...

2) Hiljaisuus merkitsee aikaa omille ajatuksille ja aikaa itselleen. Hiljaisuus on kuluva luonnonvara, koska se hukkuu kaikkeen meluun, jota emme osaa hiljentää.

Anonyymi kirjoitti...

3)Mielestäni musiikilla, urheilulla jne. on suuri vaikutus asioihin yleensäkin, sillä niiden kautta on helppo viestiä asioista ja saada ihmiset miettimään asioita. Myös usein julkkisten mielipiteet ja elämäntapa vaikuttavat muiden ihmisten elämään.

Anni kirjoitti...

2) Nykyisin kaupunkien ja suuren liikennemäärän takia hiljaisuutta on vaikeaa löytää. Jopa iltaisin/öisin ulkoa kantautuu melua sisälle, kun tahtoisit nukkua. Maaseudun rauhaa ja hiljaisuutta ei vielä tietääkseni ole rikottu, mutta kyllä hiljaisuus on pikku hiljaa katoamassa. Elämässä täytyy ajatella muitakin, eikä vain huristella mopoilla tms. koko yötä pienillä asuinalueilla, niin että kaikki siellä heräävät.

3) Teatteri, musiikki, urheilu yms. alalla vaikuttaminen voi olla hyvin tehokastakin. Erilaisten luontoystävällisten sponsorien, mainosten tms. mainostaminen voi tuoda asioita esille tietyissä piireissä. Tietenkin erilaisten ekologisten materiaalien käyttäminen oman alan tarvikkeissa voi olla yksi askel ekologiseen vaikuttamiseen.

4) Monet vaatteet on tullut turhaan ostettua, kun niitä on luullut joskus käyttävänsä. Kaupassa kaikki näyttää kivalta, mutta kotona sitten iskee se todellisuus, että "herran jumala, enhän mä tällaista voi päälle pukea..."

Anonyymi kirjoitti...

4)Turhin omistamani tavara on varmaankin vaatteet joita en ole koskaan käyttänyt.

Anonyymi kirjoitti...

1) Eläinten oikeudet merkitsevät sitä, että niitä ei saa vahingoittaa. Animalian sivuilla ei vaikuteta julkkisten avulla.

2) Hiljaisuus on tärkeää silloin kun haluaa rauhoittua.

maija kirjoitti...

1) Eläinten oikeuksia pitää mielestäni valvoa, koska eläimillä tulee olla samat oikeudet hyvään elämään kuin meillä. Animalia-sivusto on paljon vakuuttavampi, kuin Peta. Animalia haluaa vaikuttaa eläinten oikeuksiin, kun taas päällimmäisenä Peta-sivusta huomaa turhat mainokset.

Anonyymi kirjoitti...

1) Eläimillä ei tarvitse olla oikeuksia sen enempää kuin niillä jo on. Eikä niistä tarvitse keskustella.
2)Hiljaisuutta on vaikea löytää nykymaailmasta ja se on todellakin katoava luonnonvara.
3)Taiteesta, urheilusta ja viihteestä löytyy usealle idoleita joita halutaan "matkia". Joten se voi vaikuttaa hyvinkin paljon.
4)-
5)1,88 maapalloa.

Anonyymi kirjoitti...

3)Julkkiksilla voi olla hyvinkin paljon sananvaltaa, kun vaikutetaan maailmaan. Ja toisaalta taide voi vaikuttaa syvästi ihmisiin, ja sitä kautta tekemisiin.

Anni kirjoitti...

1) Peta tuntuu enemmän hakevan huomiota mediassa, kuin suomalainen järjestö. Peta järjestää naurettaviakin selkkauksia aika pienistäkin asioista ja hakee julkkiksia jäsenekseen. Peta mainostaa itseään mm. vähäpukeisilla naisilla, ja selittää, että kaikki tämä tehdään vain eläinten vuoksi. Eläinten oikeudet merkitsevät minulle toki paljon, mutta en aina ymmärrä petan toimintaa...

Anonyymi kirjoitti...

4)En paljon osta turhia tavaroita, mutta vaatteita saatan ostaa turhaa ja jättää käyttämättä. Tosin nekin on monesti ostettu kirpparilta.

Säde kirjoitti...

1)Eläimet ovat suuri osa ihmisten arkea: lemmikkeinä, ruokana, vaatteina. Mielestäni liikaakin. Rakkaita pikkukoiriamme emme halua vahingoittaa, mutta metsäneläimien täytyy pärjätä kylmässä maailmassa omillaan. Siksi eläimien oikeuksien puolustaminen on tärkeää. Ihmiset eivät osaa kohdella niitä niin kuin kuuluisi. Animalia on hyvä esimerkki eläinten huolehtimisesta. Se yrittää laillisin keinoin tukea eläintenoikeuksia ja lakkauttaa niiden julman kohtelun. Samoin tekee brittiläinen ja amerikkailainen Peta, joka tosin käyttää hyvän sanomansa levittämiseen hieman huononpuoleista tapaa. "Vuoden seksikkäin vegaani" innostaa ihmisiä ennemminkin laihduttamaan kuin tukemaan kasvisruokavaliota ja lihansyönnin vähentämistä.

sarita kirjoitti...

3) taiteella on merkitystä ihmisten mielipiteisiin, koska taide herättää tunteita ja tunteiden kautta voidaan vaikuttaa ihmisiin. Samoin myös urheilussa.

Tepa kirjoitti...

5)5570 kg hiilidioksidia, 1.9 maapalloa tarvitaan ylläpitämään elintapojani.

Anonyymi kirjoitti...

4)On sellaisia vaatteita joita en koskaan käytä

Anonyymi kirjoitti...

5)2,15 maapalloa ja 41 puuta.

Anonyymi kirjoitti...

1)Petan sivut ovat tyypillisen amerikkalaiset ja ihmisten huomio pyritään kiinnittämään seksikkäillä julkkisnaisilla. Animalia korostaa sivuillaan eläimiä ja on sävyltään paljon neutraalimpi. Minulle eläinten oikeudet merkitsevät kyllä paljon, vaikka harvoin niitä arjen keskellä pysähtyy miettimään.

Anonyymi kirjoitti...

3) Mielestäni taiteilla, urheilulla ja musiikilla ei ole kovin suurta mahdollisuutta vaikuttaa eläinten- ja ympäristön suojeluun, sillä harvoinpa jää tavalliselle tallaajalle mieleen nuo ympäristö jutut.

4) Turhinta mitä omistan on joskus muinoin minulle hankitut rummut. En ole soittanut niillä kuin puolisen vuotta joskus nuorempana.

5) Ilmasto muuttuu- pelin mukaan tuotan vuodessa 5876kg hiilidioksidia ja tarvitsen 2.32 maapalloa jotta elintapojeni ylläpito olisi mahdollista. Standby peli kertoo että tarvitsee istuttaa 59 puuta, että kaikki elektroniikan köytössä synnyttämäni hiili saadaan sidottua takaisin luontoon.

Tepa kirjoitti...

5)50 kg CO2, 106,37 kWh, ja 11 puuta

Anonyymi kirjoitti...

2)Hiljaisuus on aika ajoin sellainen "must have" -juttu. Oma aika ja rauhoittuminen ovat elinehto ainakin itselleni tässä toisinaan aivan älyttömän hektisessä maailmassa.

Anonyymi kirjoitti...

3) Taide esimerkiksi musiikki vaikuttaa moniin ihmisiin, joten sillä on helppo vaikuttaa asioihin.

Anonyymi kirjoitti...

1) Eläimiä tulee kohdella reilusti ja niitä ei saa vahingoittaa. Suomessa tapaukset jäävät usein uutisoimatta. Peta on paljon suurempi ja sillä on suuremmat resurssit. Kampanjoissa PETA käyttää hyökkäävämpiä sanoja Fighting tms.
2) Hiljaisuus ei ole suomessa katoava luonnonvara, ja se on minulle todella tärkeää. Itse asiaan ei voi kovin paljon vaikuttaa, laittaa omat musiikit hiljemmalle.
3) Tunnetut henkilöt voivat vaikuttaa asioihin enemmän julkisuusarvonsa ja arvostuksensa avulla kuin ns. tavalliset henkilöt.
4) Sinällään mitään turhaa ei ole, osaa tavaroista vain käytetään harvemmin. Esim. vanhat leegot menevät myöhemmin omille tai sisarusten lapsille.'
5) Tarvitsisin 1.93 maapalloa.
Puita menisi puolensataa, kovin voimakkaasti en laskuriin luottaisi. Se on auttamattomasti vanhentunut, mm. vhs-kasetit. Teknologia kehittyy, myös ympäristöystävällisempään suuntaan. Valmiustilakaan on harvemmin kotona käytössä, laite on vain irti seinästä.

Anni kirjoitti...

5) 1,8 maapalloa tarvittaisiin elintapojeni tyydyttämiseen.
Puita pitäisi istuttaa yhteensä 40.

Anonyymi kirjoitti...

3)Julkisuuden henkilöt, taide ym. vaikuttavat merkittävästi nykyihmisten valintoihin. Erityisesti ihailtujen julkkisten valintoja ja tekoja seurataan ja omaksutaan paljon.

Anonyymi kirjoitti...

4)Turhia tavaroita on itseasiassa aika vähän, pyrin aina miettimään useamman kerran, mitä oikeasti tarvitsen.

Anonyymi kirjoitti...

5)Hiilijalanjälkijuttu kertoi kulutukseeni tarvittavan 1,85 maapalloa. Jotain 30 puuta television katselujutussa.

maija kirjoitti...

2)Jokainen tarvitsee välillä hiljaisuutta, johon yleensä liittyy mahdollisuus omaan aikaan. Hiljaisuus on katoava luonnonvara. Koska kaupungissa on paljon melua aiheuttavia tekijöitä, täytyy täydellistä hiljaisuutta etsiä kaukaa.
3)Mielestäni taiteen, kirjallisuuden ja urheilijoiden mahdollisuudet vaikuttaa ympäristön suojeluun ovat hyvät. Jos julkkikset elävät ympäristöä suojelevasti, ehkä ihmiset haluavat ottaa mallia heidän elämäntyyleistään.
4)Kaikki käyttämättömät tavarat ja vaatteet ovat turhia ja niistä voisin luopua.

Anonyymi kirjoitti...

5) Hiilijalanjälkeeni kului 1.98 maapalloa.

Säde kirjoitti...

2) Hiljaisuus on minulle tapa ymmärtää asioita, viettää omaa aikaa, nauttia luonnosta ja rentoutua. Usein istun hiljaa luonnossa ja kuuntelen sitä - hiljaisuutta! Täydellistä hiljaisuutta tosin on vaikea nykypäivänä saavuttaa, kun melusaasteet valtaavat kaupunkien lisäksi puistot, metsät ja järvet ja kaikki ennen niin syrjäisetkin maan kolkat.

3) Taiteen avulla on helppo vaikuttaa ihmisten tunteisiin ja mieliin ilman, että he sitä tiedostavat. Sen takia taiteen keinoilla pitäisi mielestäni yrittää enemmänkin yrittää muuttaa ihmisten asenteita suhteessa luonnonsuojeluun ja eläintenoikeuksiin. Vielä toiminta on melko pientä, eikä sillä luultavasti ole erittäin suurta vaikutusta, mutta en näe mahdottomanan sitä, että kirjallisuus, musiikki ja näytelmät jonain päivänä heärättäisi ihmiset ajattelemaan asioita uudella tavalla. Etenkin hyvin kantaaottavat mielipiteet ja vahvat väitteet pysäyttävät usein miettimään, mitä voisi tehdä toisin.

4) Turhin asia, mitä olen ostanut on ehkäpä ollut jokin vaate, jonka olen hetken mielijohteesta napannut kaupan hyllyltä, enkä sitten koskaan käyttänyt. Vaatteet tuhlaavat luonnonvaroja - etenkin kun niitä harvoin enää tehdään luonnollisista kuiduista kuten villasta - ja siksi yritänkin nykyään välttää turhia ostoksia.

5) Elintapojeni ylläpitämiseen kuluisi testin mukaan 1,93 maapalloa ja puita kuluisi 25 kpl. Testi on varmasti suuntaa näyttävä, mutta ei tietenkään kerro aivan todellista hiilidioksidipäästöjen suuruutta, sillä siinä ei ole otettu kaikkia päästöihin vaikuttavia asioita huomioon (esim. tietokoneen käyttö yms.). Testillä voidaan kuitenkin herättää ihmisiä huomaamaan heidän tuhlailevat elämäntapansa ja näin vaikuttaa positiivisesti ympäristönsuojeluun.

Noora kirjoitti...

1) Eläimet ovat ihmisille niin lemmikkeinä kuin ruokana tärkeitä, mutta niiden oikeudet eivät ole saaneet riittävän suurta arvoa, ainakaan suomalaisten keskuudessa. Ihmiset tuntuvat sulkevan silmänsä siltä miten joulukinkku on joulupöytään saatu. Molemmat nettisivut ottavat kantaa tähän tärkeään asiaan, molemmat vain omalla tavallaan, Animalia pyrkii antamaan tietoa ja vaikuttamaan näin ihmisten valintoihin ja Peta puolestaan käyttää mainontaa, kampanjoita ja julkkiksia pyrkiessään vaikuttamaan ihmisiin.

2)Hiljaisuutta pyritään saamaan mm. rakentamalla meluaitoja teiden ja asutusten väliin. Tämä saattaa vähentää melun kantautumista, mutta hiljaisuutta ei saada, ainakaan taajamissa. Nykyihmisille mökeistä on tullut erityisen tärkeitä, ehkä juuri siksi, että niiden sijainti kaukana kaupungin melusta antaa ihmisille paikan rentoutua ja nauttia hiljaisuudesta.

3)Taide pyrkii vaikuttamaan ihmisiin. Oikein suunniteltuna ja hienosti toteutettuna taiteen sisällään pitämä sanoma voi vaikuttaa ihmisten valintoihin esimerkiksi luonnonsuojelun suhteen.

4) Vaatekaappi pitää sisällään paljon turhia vaatteita, jotka voisi myydä esimerkiksi kirpputorilla.

5)6232kg hiilidioksidia vuodessa ja 2,35 maapalloa. Testit eivät ota huomioon kaikkea oleellista, kuten kierrättämistä, mutta suuntaa antavilla arvioillaan pyrkivät saamaan ihmiset ymmärtämään esim. ilmastonmuutoksen vakavuuden.

maija kirjoitti...

5)Hiilijalanjälkeni on 5700 kg, tarvittaisiin 1,90 maapalloa. Puita tulisi istuttaa 42.

Anonyymi kirjoitti...

1) Eläinten oikeusia pitäisi arvostaa enemmän. Mielestäni Suomessa niistä puhutaan aika vähän. Eläinten oikeuksista ovat varmaan kiinnostuneet ne ihmiset enemmän, joilla on oma lemmikki tai kotieläin.

2) Hiljaisuus on minulle tärkeää, koska se rauhoittaa ja rentouttaa. Jatkuvaa melua ei jaksa kauan. Lisäksi hiljaisuudessa pystyy keskittymään paremmin esimerkiksi koulutehtäviä tehdessä. Minusta hiljaisuus ei välttämättä ole katoava luonnonvara, mutta ainakin vähenevä. Ajanmyötä siitä voi tulla katoava, jos ihmisten arvostus hijaisuutta kohtaan vähenee entisestään. Aivan hiljaisia hetkiä päivässä on hyvin vähän. Itse hiljaisuutta voi edistää olla pitämättä ääntä ja melua, siis olla itse hiljaa.

3)Mielestäni vaikuttamisen mahdollisuudet ovat hyvät. Ihmiset esimerkiksi rentoutuvat menemällä teatteriin tai kuuntelemalla musiikkia, mutta samalla esimerkiksi teatteriesitys voi antaa ihmisille aihetta miettimään, miten itse voisi vaikuttaa eläinten- ja luonnonsuojeluun. Urheilijat taas voivat toimia eläin- ja luonnonsuojelun puolestapuhujina esimerkiksi osallistumalla kampanjoihin tai hyväntekeväisyyskeräyksii tai lahjoittaa rahaa eläin- ja luonnonsuojeluun.

4)Turhin omistamani tavara on kaukosäädin, koska ilman sitäkin pärjäisi hyvin, jos televisiosta voisi vaihtaa kanavat, niin kuin aikasemmin pystyi. Kaukosäädin vähentää arkipäivän liikkumista entisestään, koska edes televisiokanavaa vaihtaessa ei tarvitse nousta ylös tuolilta tai sohvalta ylös.

5)Elintapojeni tyydyttämiseen tarvittaisiin 1,9 maapalloa. 50 puuta pitäisi istuttaa, jotta käyttämäni elektroniikan tuottamat hiilidioksidi päästöt saataisiin mahdollisesti sidottua. Mielestäni testit ovat suuntaa antavia, mutta eivät kerro tarkkaa kulutuksen määrään, koska mikään päivä ihmisen elämässä ei ole täysin samanlainen. Lisäksi ihminen ei välttämättä osaa arvoida oman kulutuksen määrää, hän voi ali- tai yli-arvoidan sen, jolloin tulokset eivät vastaa todellisuutta. Energiankulutus vaihtelee eri aikoina ja erilaisissa tilanteissa. Esimerkiksi jalkansa murtanut luultavasti käyttää kulkemiseen paikasta toiseen enemmän autoa ja mahdollisesti viettää kotona enemmän aikaa katsomalla esimerkiksi televisiota. Toisilla energiankulutuksen erot voivat olla hyvinkin pieniä, toisilla taas erittäin suuria.

Mimosa kirjoitti...

1.) Eläinten oikeudet merkitsevät minulle sitä, että otetaan huomioon muitakin elollisia olentoja tällä maapallolla kuin pelkästään me itse, ihmiskunta. Mielestäni keskustelu Suomessa on melko hyvällä mallilla, ja asioista tiedetään, mutta vain harvat pyrkivät vaikuttamaan asioihin.

2.) Melusaaste näkyy nykypäivänä kaikkialla (jopa täällä keskellä maaseutumetsää). Kotonakin on usein samanaikaisesti päällä televisio, radio, tietokone, mikro, pesukone... Huolestuttavinta on, että jatkuvaan hurinaan tottuu ja turtuu ja lopulta itse hiljaisuus (jos sellaista enää saa) tuntuu pelottavalta ja painostavalta.

3.) Teatteri ym. usein järkyttävät ihmisiä ja antavat ajattelemisen aihetta pitkäksikin aikaa. Näin ollen mielestäni vaikuttamismahdollisuudet ovat hyvät, sillä ihmiset joskus tarvitsevat pienen tönäisyn matkalle parempaan.

4.) Luultavasti hiusharjan, koska siten saisin ajan myötä ihan ilmaiset rastafari -kulttuuria kunnioittavat luomurastat! :D No ei, en kyllä keksi periaatteessa mitään, mistä en voisi luopua ihan vapaaehtoisesti.

5.) Tuotan 4494 kg hiilidioksidia vuosittain, mikä testin mukaan vastaa 1,33 maapalloa! Oikea määrä luultavasti on huomattavasti korkeampi, koska testissä jätettiin käsittelemättä monta elämänaluetta ja yksityiskohtaa (esim. asuinrakennusten eristys ja lämmitystapa sekä kuinka monta kilometriä tarkalleen liikkuu fossiilisilla polttoaineilla käyvillä kulkuvälineillä).

veera kirjoitti...

1) en juuri seuraa eläintenoikeuksia, mutta mielestäni eläimet ansaitsisivat vain hyvää kohtelua.
2) hiljaisuus on välillä tärkeää, ei aina jaksa melua. Kaupungistuessa hiljaisuus voi ollakin osittain katoava luonnonvara..
3)mielestäni ne voivat olla hyvätkin, jos esimerkiksi suosittu näyttelijä esiintyy ympäristöä tukevassa näytelmässä, voivat näyttelijän fanit ottaa tästä mallia, myös esim. laulun sanoilla voi vaikuttaa..
4)hmm..en osaa sanoa, ehkä joku elektronin laite