Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Hiljaisuuden päivä, eläinten viikko ja energiansäästöviikko 2012

Kuvaaja: Jari Kolehmainen

Hiljan nimipäivänä, maanantaina 8.10.2012 on hiljaisuuden päivä. Kuulosuoja.fi sekä Tinnitusyhdistys tarjoavat faktatietoa kuulovaurioista (mm. tinnitus) ja niiden aiheuttajista. Musiikille omistetulta Kuulosuoja.fi-sivuston alasivulta näkee esimerkiksi erilaisten soittimien aiheuttamat melutasot. Kannattaa lukea teksti ja katsoa video, mitä melusaaste on. Katso myös aiemmin ympäristöekologian kurssillamme tehty melututkimusKuuloliitto muistuttaa hiljaisuuden päivän merkitylksestä tällä tavalla:

"Päivän tavoitteena on nostaa esiin hiljaisuuden merkitys vastapainona lisääntyneelle melulle.Jo vartinkin hetki hiljaisessa ympäristössä laskee verenpainetta ja rauhoittaa mieltä. Hiljaisen vartin voi viettää vaikkapa luonnon keskellä tai muussa itselle mieluisessa paikassa. Luonto luo oivalliset puitteet täydelliseen rentoutumiseen ja hiljentymiseen. Metsän siimeksessä on hyvä kuunnella itseään ja kerätä voimia arjen jaksamiseen."

Kansainvälistä eläinten päivää vietetään vuosittain 4. lokakuuta, joka on Franciscus Assisilaisen muistopäivä. Italialainen Franciscus Assisilainen (synt. 1181/1182, kuoli 1226) on katolisen kirkon mukaan eläinten suojelupyhimys. Assisilaisen sanoin: "Niin kauan kuin maailmassa on lapsia, kukkia ja lintuja, niin kauan on toivoa."

Suomessa eläinten päivän järjestämisen aloitti Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä toiminut Constance Ullner jo vuonna 1909. Silloin Helsingissä suurimpana ongelmana olivat näännyksiin ajetut hevoset, nyt hylätyt kissat, koirat ja kanit.

Eläinten päivästä alkoi eläinten viikko, jota tänä vuonna vietetään siis 4.-10.10.2012. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry (SEY) kertoo nettisivuillaan viikon tämänvuotisesta teemasta näin:

"SEYn Eläinten viikon 2012 teemana on kana. Kana on Suomen kolmanneksi yleisin lintu. Munijakanoja ja lihakanoja eli broilereita on maassamme yli 10 miljoonaa, mutta niitä pääsee näkemään vain harvoin. Missä ja miten nuo 10 miljoonaa eläintä elävät? Suomessa kanoja kasvatetaan enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Broilerinlihan kulutus kasvaa jatkuvasti, vaikka ihmiset ovat huolissaan niiden kasvatusolosuhteista. Myös kananmunien kulutus on viime vuosina kääntynyt jälleen kasvuun. Alati yleistyvät harrastekanalat ja kotieläinpihat tuovat kanan lähemmäksi tavallista kansalaista, mutta kanaa pääsee näkemään tavanomaisissa tuotanto-olosuhteissa vain harvoin. Ruoaksi kasvatettavien kanojen tehotuotanto-olosuhteista olemme pitkälti mielikuvien ja imagomarkkinoijien luomusten varassa Missä kaikki kanat sitten ovat? Millaisissa olosuhteissa nuo miljoonat linnut todellisuudessa elävät? Entä millainen eläin kana ylipäänsä on ja onko se todella tyhmä, kuten usein kuulee sanottavan? Millainen on kanan maailma?"

Viikon kunniaksi on avattu Kanatieto.fi-sivusto, josta löytyy vastauksia edellä esitettyihin kysymyksiin. Tutustu esimerkiksi kananmunien pakkausmerkintöihin, katso video kanojen elinolosuhteista tai osallistu kanagami-kilpailuun.


Tällä viikolla vietetään myös valtakunnallista energiansäästöviikkoa. Lue blogikirjoitus pelikonsolien, kännykkälatureiden ja digiboksien energiankulutuksesta. Lisää mielenkiintoisia linkkejä löydät viimevuotisesta energiansäästöviikon tekstistä.TEHTÄVIÄ YMPÄRISTÖEKOLOGIAN KURSSILAISILLE:

1) Mitä hiljaisuus merkitsee sinulle? Onko hiljaisuus katoava luonnonvara ja miten voisit itse vaikuttaa asiaan?

2) Mitä eläinten oikeudet merkitsevät sinulle? Puhutaanko niistä Suomessa tarpeeksi? Jos vertailet yhdysvaltalaisen ja brittiläisen eläinsuojelujärjestö PETAn (eri osoitteissa brittiläinen sivusto ja PETA TV), espanjalaisen Anima Naturalis -järjestön (videoituja performansseja erillisellä sivulla) sekä suomalaisten Animalian ja Eläinoikeusyhdistys Faunan toimintaa ja kampanjoita, onko niiden asiallisuudessa tai vaikuttavuudessa mielestäsi eroja? Löysitkö asiattomia kampanjoita? Mikä olisi oikeasti paras tapa vaikuttaa? Perustele.

3) Merimies Martti Leinonen työskenteli Neste Oilissa, kuunteli lemiläisen metalliyhtye Stam1nan levyä, sai ympäristöherätyksen ja siirtyi töihin Greenpeacelle. Tutustu tekstiin "Globen uupuneet" ja sen linkeissä oleviin musiikkivideoihin. Kuinka hyvät mielestäsi ovat teatterin, musiikin, kirjallisuuden, kuvataiteen, valokuvauksen tai urheilijoiden mahdollisuudet vaikuttaa eläinten suojeluun ja ympäristönsuojeluun?

4) Mikä on turhin omistamasi tavara, josta helposti voisit luopua? Perustele.

5) Tee sivulla "Testit ja pelit" olevat tehtävät. Kuinka monta maapalloa Ilmasto muuttuu -sivuston mukaan tarvittaisiin elintapojesi tyydyttämiseen? Kuinka monta puuta pitäisi istuttaa Standby-sivuston mukaan, jotta elektroniikan (televisio, videonauhuri/dvd-soitin, mikroaaltouuni, kännykkä) käyttösi tuottamat hiilidioksidipäästöt olisi mahdollista saada sidottua? Voit myös arvioida sitä, kuinka luotettavia tuloksia tällaisilla testeillä mielestäsi saadaan.

6) Miten voisit itse helposti säästää energiaa?

7) Osallistu koulun käytävällä olevaan energiansäästöviikon tietokilpailuun. Voit voittaa jättikassillisen makeisia ja retkijuomapullon, pääliinan tai avaimenperän, jossa on valokennolla toimiva lamppu.

Voit lähettää vastauksia em. kysymyksiin 1-6 tämän blogikirjoituksen kommentteina alla olevasta "kommenttia"-linkistä. Energiansäästöviikon kilpailuvastaukset (kysymys 7) palautetaan vastauslaatikkoon.

36 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

1. Kiireisen arjen keskellä huomaa joskus kaipaavansa hiljaisuutta. Hiljaisuuden ei välttämättä tarvitse olla sitä ettei kuulisi mitään. Mökillä laiturilla istuskelu ja vain tuulen vireen kuuleminen on myös esimerkki hiljaisuudesta. Hiljaisuus merkitsee minulle sitä ettei tarvitse kuunnella hälinää tai edes musiikkia. Voi vain ajatella tai olla ajattelematta.

Anonyymi kirjoitti...

1. Hiljaisuus merkitsee minulle hetkiä jolloin saan olla rauhassa. En usko hiljaisuuden olevan katoava luonnonvara.

ilari kirjoitti...

1. Hiljaisuus ei merkitse minulle oikeastaan yhtään mitään. En tykkää hiljaisuudesta ja yritän usein välttää hiljaisuutta. Kotona ollessani musiikki on kokoajan päällä ja nukkumaan mennessäni kuuntelen musiikkia kuulokkeista. Joskus tietenkin tulee tilanteita, kun tekee mieli rauhoittua ja se onnistuukin hyvin kun sammuttaa kaikki ääntä pitävät laitteet.
Hiljaisuus ei ole mielestäni katoava luonnonvara sillä kaikilla on mahdollisuus hiljaisuuteen, jos sitä tarvitsee. Kuulosuojaimet tai korvatulpat sulkevat hyvin kaiken äänen ja vaikka ympäristö olisi meluisa niin niiden avulla kuka vain voi nauttia hiljaisuudesta koska haluaa ja missä haluaa.
Itse voisin vaikuttaa hiljaisuuteen monellakin tapaa. Esimerkiksi kulkea pyörällä autolla ajamisen sijaan ja kuunnella musiikkia aina kuulokkeista.

Unknown kirjoitti...

1.Hiljaisuus merkitsee minulle lepoa. Osin se saattaakin olla vähentymässä, mutta ei katoamassa.

Anonyymi kirjoitti...

1.Rauhaa ja yksinäisyyttä.ei ole katoava luonnonvara ja voit lisätä hiljaisuutta esim liikkumalla kävellen tai fillarilla.
2.merkitsevät paljon,koska eläimet ovat eläviä olentoja.Eroja löytyy asiallisuudesta.espanjassa vaikutetaan teoilla kun taas muualla maailmassa on julistekamppanjoita.
3.Julkisuudenhenkilöiden on helpompi vaikuttaa kun tavallisten henkilöiden,koska he ovat paljon esillä.
4.käyttämättömät vaatteet.
5.1.8 maapalloa.52puuta.
6.sammuttamalla valot kun poistuu huoneesta,käydä nopeasti suihkussa.

Tiia Liukko & Jesse Mehtojärvi

EE kirjoitti...

1. Hiljaisuus on tarpeen kun haluaa käydä nukkumaan. En usko että hiljaisuus on katoava luonnonvara kun ei se ole luonnonvara.
2.Eläintenoikeuksista puhutaan tarpeeksi ja en ole hirveän kiinnostunut niistä koska en ole mikään hirveä eläinihminen. Ulkomaalaiset eläintensuojeluvideot on mielenkiintoisempia kuin suomalaiset versiot. Suomalaiset versiot ovat myös asiallisempia kuin ulkomaalaiset.
3. Julkisuuden henkilöillä ja muilla henkilöillä joita varsinkin lapset ja nuoret voi pitää idoleinaan on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa, koska lapset haluavat samaistua heihin ja ottaa mallia.
4. Turhin omistamani tavara on popcorn kone, en syö popcorneja. :D
5. Pitäisi istuttaa 55 puuta.
6. Energiaa voisi säästää itse siten ettei pidä valoja päällä kotona kuin siinä huoneessa jossa on, eikä pidä talvella ikkunaa auki jolloin lämpö karkaa.

sofia kirjoitti...

1. Hiljaisuus merkitsee tietynlaista omaa rauhaa ja rauhallisuutta. Hiljaisuus voi merkitä myös lepoa, mutta tuskin koskaan voi olla aivan täysin hiljaista, sillä aina kuuluu joitakin ääniä.

2. Eläinten oikeudet merkitsevät paljon sillä kaikkia luonnon olentoja tulee kohdella hyvin. Eläinoikeusyhdisty Faunan kampanjat ja nettisivut näyttivät päällisin puolin kaikkein asiallisimmilta. Se on myös kaikkein vaikuttavin, sillä kuvat huonovointisista eläimistä herättävät aina tunteita ihmisessä. Espanjalaisen järjestön videokampanjat ovat hyvin vahvoja ja ehkä jopa hieman sopimattomia. Kaikkein vähiten tunteita herättävä oli Eläinsuojeluliitto Animalian nettisivu, jonka ulkoasu oli suhteellisen mitään sanomaton.

3.Muun muassa teatterin, musiikin ja valokuvauksen vaikutukset ympäristönsuojeluun voivat olla merkittäviä. Ihmiset kiinnittävät joka päivä huomiota musiikkiin ja muuhun ilmaisevaan taiteeseen, ja jos niiden aiheet liittyvät joillain tavoin ymäpäristönsuojeluun tai eläinten suojeluun, myös niihin kiinnitetään enemmän huomiota. Yleensä kappaleiden sanoitukset voivat olla hyvinkin koskettavia ja saavat ihmiset miettimään omaa vaikutustaan meitä kaikkia koskettaviin asioihin kuten ympäristön- ja eläinten suojeluun.

4.Turhin omistamani tavara, josta voisin helposti luopua on ehkä tietokone. Pystyn käyttämään lähes täysin samoja toimintoja puhelimessani, jolloin se tekee tietokoneesta lähes turhan. Tietokone kuluttaa myös paljon sähköä, varsinkin kun pidän sitä koko päivän päällä.

5.Ilmasto muuttuu-sivuston testin mukaan tarvisin 2.18 maapalloa elintapojeni ylläpitämiseen. Standby-sivuston mukaan elektroniikan käyttöni tuottamien hiilidioksidipäästöjen sitomiseski tarvisi istuttaa 56 puuta. Vastaavanlaisista testeistä saatujen tuloksien paikkaansa pitävyyttä voi kyseenalaistaa sillä jokaisen ihmisen elektroniikan käyttö on hyvin erilaista ja suhteellista.

6.Itse voisin helposti säästää energiaa vähentämällä television katselua, sillä se on varmaankin suurin energian viejä omalla kohdallani. Voisin myös vähentää puhelimen käyttöä jotta minun ei tarvitsisi ladata sitä jatkuvasti. Lisäksi unohdan hyvin usein kotona valot päälle turhaan tai jätän television auki kun teen jotain muuta, ja se vie paljon energiaa.

EE kirjoitti...

6. niin ja 1,9 maapalloa ^

Elina Jormakka = EE

jerepulk kirjoitti...

1)Ei merkitse ihmeempiä,mutta välillä on mukava olla hiljaisuudessa. Se on katoava luonnonvara ja voisin vaikuttaa siihen elämällä hiljempaa.

2)Eläinten oikeudet merkitsevät minulle paljon ja mielestäni suomessa puhutaan niistä tarpeeksi.
Englantilainen sivusto oli isompi ja mielestäni vaikuttavampi.Muuten aika samantyyppisiä.Paras tapa olisi vaikuttaa isoilla tapahtumilla ja tuomalla eläinten oikeuksia enemmän julkisuuteen,tällä tavoin ne tulisivat paremmin ihmisten tietoon.

3) Näillä kaikilla on suuri mahdollisuus vaikuttaa ympäristönsuojeluun.Monet ihmiset seuraavat esimerkiksi urheilua ja niin ympäristönsuojelu aatteet leviävät. Näiden eri alojen toimitsijat voivat myös toiminnallaan vaikuttaa paljon eläinten-ja ympäristönsuojeluun.

4)Mustekynän korjauskynä,en tee sillä mitään ja voin hyvin korjata virheet kirjoittamalla viereen, tai kirjoittaa alunperin lyijykynällä.

5)Tarvittaisiin 1.93 maapalloa.Tarvittaisiin 60 puuta.

6)Valoja sammuttamalla voisin helposti säästää energiaa.Myös vähempi elektroniikan kuten tietokoneen käyttö säästäisi energiaa paljon.

Unknown kirjoitti...

2. Eläinten oikeudet on ihan tärkeitä. Suomalaiset versiot eivät ole ehkä yhtä kärkkäitä.

Anonyymi kirjoitti...

1. Hiljaisuus merkitsee minulle rauhaa ja omaa aikaa.

Hiljaisuus ei ole katoava mutta vähenevä luonnonvara. Hiljaisuuteen päsee jos haluaa ja yrittää.

2. Eläinten oikeiudet ovat tärkeitä minulle, mutten aktiivisesti puolusta niitä.

Ulkomaalaisten eläinsuojelujärjestöjen kampanjat vetoavat enemmän tunteisiin ja ovat siten vaikuttavampia.

3. Mielestäni taiteen ja urheilun parissa työskentelevät ihmiset eivät voi henkilökohtaisilla valinnoillaan merkittävästi vaikuttaa ilmastonmuutokseen, mutta julkimoina he voivat osallistumalla kampanjoihin vaikuttaa suuremman ihmisjoukun mielipiteisiin.

4. McDonaldsin lastenaterian mukana tullut muovinen sormus. Esine tuo mieleen kivojan muistoja mutta ehkä selviäisin ilmankin xD

5. 1,88 maapalloa
44 puuta
Testien arviot ovat todennäköisesti hieman vähemmän, kuin mitä todellinen kulutus on.

6. Julkisten kulkuvälineiden käyttö/kimppakyydit, ruokavalion muutos kasviskeskeisempään, turhan ostelun vähentäminen, elektroniikan käytön vähentäminen

Antti I kirjoitti...

1. Hiljaisuus merkitsee mahdollisuutta rentoutua ja rauhoittua. Hiljaisuus on katoava luonnonvara, koska nykyään hiljaisia ympäristöjä on vähemmän kuin ennen.

2. Eläinten oikeudet eivät ole henkilökohtaisesti kovinkaan suuressa asemassa, mutta tietenkin vastustan eläinrääkkäystä yms. toimintaa. Kampanjoinnista ja videoista espanjalaisen järjestön videot olivat vaikuttavimpia kun taas suomalaisten järjestöjen kampanjat eivät juurikaan herättäneet kiinnostusta. Varsinaisesti asiattomiin kampanjoihin en törmännyt. On vaikeaa sanoa mikä olisi paras tapa vaikuttaa, mutta videoita katseltuani huomasin, että itseeni vaikutti eniten videot joissa oli esimerkkejä eikä vain puhetta ja faktoja.

3. Parhaat mahdollisuudet vaikuttamiseen on mielestäni musiikilla, koska nykypäivänä musiikki tavoittaa suuret määrät ihmisiä. Toisaalta taas kuvataide ja teatteri ei tavoita yhtä suuria määriä ihmisiä kuin esimerkiksi musiikki ja varsinkin nuorison keskuudessa nämä taiteenlajit jäävät vähemmälle huomiolle ja viesti ei etene.

4. Tällä hetkellä turhin omistamani esine on kannettava CD-soitin, koska nykyään ei tule enää kuunneltua CD-levyjä, vaan kuuntelen ja lataan musiikkia netistä.

5. Tuotan 7511kg hiilidioksidia vuosittain ja elintapojeni ylläpitämiseen tarvittaisiin 2.18 maapalloa. Standy -kyselyssä mainittujen laitteiden osalta energiankulutukseni on yhteensä 649,95kWh. Päästöjen kompensoimiseksi pitäisi istuttaa 65 puuta. Energiaa kuluu enemmän valmiustiloihin kuin varsinaiseen käyttöön.

6. Voisin vähentää helposti energiankulutusta sammuttamalla laitteet kokonaan valmiustilan sijasta silloin kun en käytä niitä.

Unknown kirjoitti...

1. On tärkeää pysähtyä arjen keskellä miettimään asioita ja hiljentymään. Hiljaisuus on toisaalta mukava ja rentouttava asia, mutta toisaalta se saattaa tuoda mieleen epämukavia asioita. Hiljaisuus voi olla katoava luonnonvara, jos sillä tarkoitetaan liikenteen tuomaa hälinää ja melua. Se ei ole katoava luonnovara, jos pystyy kokemaan hiljaisuuden mielessä ja kehossa ympäristötekijöistä huolimatta.

2. Eläintenoikeuksista ja -kohtelusta puhuminen nostattavat tunteita pintaan. Aina puhutaan koe-eläinten huonoista oloista ja lemmikkieläinten kurjasta kohtelusta. Monilla lemmikeillä on kuitenkin taitavat ja välittävät omistajat. Myöskin positiiviset asiat tulisi nostaa useammin esiin. Maailma ei ole täydellinen eikä sen kuulukkaan olla. Mielestäni esimerkiksi koe-eläimillä on hyvin tärkeä tehtävä tutkimuksissa. Ilman heitä ihmiskunnalta puuttuisi todennäköisesti elintärkeää tietoa. Paras tapa vaikuttaa eläintenoikeuksiin ovat mielenosoitukset, jos vain saa tarpeeksi suuren ihmismäärän osallistumaan niihin.

3. Mielestäni heillä on hyvät ja suuretkin mahdollisuudet vaikuttaa eläinten oikeuksiin. Ihmiset esimerkiksi seuraavat urheilua ja lukevat kirjallisuutta, joten ne saattavat piilovaikuttaa mielipiteisiimme voimakkastikin.
4. -
5. 2,60 maapalloa, 68 puuta
6. Sammuttamalla kotoonta ylimääräiset valot, joka huoneessa ei välttämättä tarvitse olla valot päällä. Vähentää suihkussa käytettyä aikaa ja kulkea julkisilla tai pyörällä.

Satu kirjoitti...

1. Hiljaisuus merkitsee tilaisuutta pysähtyä ja rentoutua arjen keskellä. Se on mielestäni katoava 'luonnonvara', jota ei välttämättä niinä hiljaisina hetkinä osaa arvostaa.
2.Eläinten oikeudet ovat tärkeitä, eikä niistä puhuta tarpeeksi. Helpoin tapa vaikuttaa on omat valinnat(boikotointi, kasvisruokavalio), sekä erilaiset vetoomukset ja aloitteet.
3.Paljon mediassa esillä olevilla ihmisillä on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa ihmisiin ja saada heidät pohtimaan valintojaan, sillä ihmiset ihailevat julkkiksia ja haluavat samaistua heihin.
4.-
5.2,60 maapalloa, 68 puuta
6.Sammuttamalla ylimääräiset sähkölaitteet ja valot kun niitä ei tarvita, vähentää suihkussa käytettyä aikaa, kulkemalla lyhyet matkat pyörällä/kävellen ja pidemmät julkisilla...

ilari kirjoitti...

2. Ei merkitse minulle kovinkaan paljoa. Silloin tällöin uutisissa tulee vastaan jotain missä eläintein oikeuksia on rikottu, mutta enemmänkin voisi asiasta puhua. Suomalaiset sivut olivat tylsempiä kuin ulkomaalaiset mutta toisaalta suomalaiset olivat hieman luotettavamman oloisia.
3. Kaikilla näillä on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa sillä niiden avulla pääsee helposti julkisuuteen.
4. Vanhat elektroniikka laitteet. Uudet ovat parempia.
5. 2.47 maapalloa, 59 puuta
6. Käyttämällä vähemmän puhelinta,tietokonetta ja tv:tä. Käymällä nopeammin suihkussa.

Unknown kirjoitti...

1. Hiljaisuus merkitsee minulle rentoutumista ja stressittömyyttä, sillä hiljaisuudessa on helppo unohtaa arjen murheet ja turha hälinä. Nykyään hiljaisia paikkoja on vaikeampi löytää, sillä esimerkiksi liikenteen melu kantautuu lähes kaikkialle.
2. Minulle eläinten oikeudet ovat erittäin tärkeitä ja niitä pitäisi mielestäni pyrkiä noudattamaan kaikissa tilanteissa. Suomessa eläinten oikeuksista ei puhuta mielestäni tarpeeksi ja eläinaktivisteja pidetään vain haitallisina rikollisina. Ihmisiä jotka kannattavat eläinten oikeuksia saatetaan halveksua ja vähätellä. Jotkut mainokset saattavat olla hieman liian provosoivia, mutta noilta sivuilta en sellaisia löytänyt. Paras tapa vaikuttaa on saada ylemmät tahot vakuutettua ja ajamalla heidät toimiin eläinten oikeuksien puolesta.
3. Erilaiset taiteenlajit voivat vaikuttaa tehokkaasti eläinten ja ympäristön suojeluun sillä ne puhuttelevat eri ikäluokkia laajasti ja ne ovat voimakkaasti esillä.
4. Turhin omistamani esine on varmaankin joku kämäinen kynäteline joita minulla on jo yli tarpeen. Sellaisesta voisin luopua, koska sille ei ole mitään huipputärkeää tehtävää eikä tunteellista arvoa.
5. tarvittaisiin 1.93 maapalloa
6. Voisin säästää energiaa helposti muistamalla sammuttaa aina valot ja kytkemällä turhat elektroniikkalaitteet pois päältä. Ajoittain ne unohtuvat...

essukka kirjoitti...

1) Hiljaisuus on tärkeää hermojen ja rauhoittumisen kannalta. Itse voin vaikuttaa asiaan viettämällä hetkiä yksin esim. luonnossa ilman seuraa tai mp3 -soitinta.

2)Eläinten oikeudet ovat minulle erittäin tärkeitä ja lihan syöminen on väärin ja esim. kouluissa pitäisi ottaa kantaa asiaan. Suomessa ei mainosteta julkimoiden hyväntekeväisyystempauksia tai käytetä niin rajuja konsteja huomion saamiseksi, kuin esim. Animanaturaliksen sivujen videoissa, mikä on harmi. huomiota ei saada ilman vaikuttavia kampanjoita ja mielenosoituksia. Mielestäni paras tapa olisi näyttää järkyttäviä videoita eläinten kohtelusta tehtaissa ja tiloilla.

3)Kirjallisuudella ja valokuvauksella on suurimmat mahdollisuudet vaikuttaa ympäristöasioihin.

4)Jokin vaate, jos en käytä sitä enää. En osta turhia asioita.

5)1,46 maapalloa ja 56 puuta.

6)Irrottamalla kännykän laturin seinästä aina kun en käytä sitä, sammuttamalla valot ja käyttämällä energiansäästölamppuja, sekä viettämällä vähemmän aikaa suihkussa.

Kaarina K kirjoitti...

1,Hiljaisuus merkitsee minulle sitä että mieli voi rentoutua ja stressi vähenee.
2,Eläinten oikeudet merkitsevät jonkun verran, mutta en tiedä mitä asian eteen voisi tehdä ja eläinten oikeuksista ei minusta puhuta tarpeeksi. Minusta sivustoilla ei ollut asiattomia kampanijoita, koska ihmiset eivät tee mitään asioiden hyväksi jos kampanijat eivät ole jollain tavalla havahduttavia. Paras tapa vaikuttaa on antaa ihmisille tarpeeksi tietoa mitä kaupasta kannattaa ostaa ja minne voi tehdä luotettavia lahjoituksia. Näin voidaan tukea kasvattamoita joissa eläimillä on hyvät olot.
3,Mielestäni mahdollisuudet vaikuttaa eivät ole kovin hyvät, koska kirjallisuus, teatteri, kuvataide, valokuvaus ja urheilijat tavoittavat vain osan ihmisistä,mutta toisaalta asiat voidaan esittää uudella mielenkiintoisella tavalla.
4,Voisin luopua tietokoneesta, koska pystyn tekemään kaikki samat asiat puhelimelimen ja television avulla.
5, Tarvittaisiin 1.9 maapalloa, jotta elintapojani voitaisiin ylläpitää ja puita tarvittaisiin 47 sitomaan hiilidioksidia.
6,Kuluttamalla vähemmän vettä, ostamalla kotimaisia tuotteita ja ostamalla vähemmän "heräteostoksia".

Unknown kirjoitti...

2. Itse en ole kauheasti perehtynyt eläinoikeus asioihin, eikä niistä edes kovin paljon puhuta. Hyväksyn sen, että eläimiä käytetään jonkin uuden lääkkeen kokeiluun, jos se ei kuitenkaan kiduta eläintä. Ei eläimiä saa kohdella silti miten tahansa.

Suomalaiset eläinoikeusyhdistykset toimivat hieman maltillisemmin kuin esimerkiksi Espanjan Anima Naturalis- järjestö, joka järjestää mielestäni melko rohkeita mielenosoituksia, Suomessa voisivat olla hieman liiankin rohkeita. Suomalaisilla on kuitenkin ihan hyviä tapoja vaikuttaa esim. eettiset joulumarkkinat. Niitä on tavallisen tallaajankin helppo lähestyä.

3. Kaikilla julkisuuden henkilöillä on ainakin loistavat mahdollisuudet herättää keskustelua eläinten- ja ympäristönsuojelusta. He voivat myös saada ihmiset innostumaan ympäristöasioista näyttämällä kannustavaa esimerkkiä, onhan meillä ihmisillä tapana matkia ihailemaamme henkilöä.

4. Turhin tavarani on leivänpaahdin. Ilman sitäkin pärjäisi ihan hyvin sillä jos haluaa rapeaa leipää voi syödä näkkileipää.

5. Testin mukaan elintapoihini tarvittaisiin 2.03 maapalloa ja 49 puuta.

6. esim. sammuttaa turhat valot, ostaa kotimaisia tuotteita.

Julia kirjoitti...

1. Hiljaisuus luonnonvarana on katoamassa, koska nykypäivänä on vaikeaa löytää paikkaa, jossa ei olisi taustahälinää esimerkiksi kaupoissa soi aina musiikki. Hiljaisuudesta tulee mieleen metsä, koska sielä saa olla rauhassa omien ajatusten kanssa.

2.Eläintenoikeudet ovat mielestäni Suomen mediassa hyvin esillä,koen, että jotkin järjestöt kuten animalia vetoavat kuitenkin tunteisiin joskus hyökkäilevästikin ja provosoivasti. Hyviä keinoja voisi olla kuitenkin kansalaisaloitteet kuten turkistarhauksen kieltäminen tai jokin vastaava, jossa ihmiset saavat ottaa itsenäisesti kantaa tärkeiden asioiden puolesta. Eläinyhdistyksen sivuissa on eroja, koska jotkut vaikuttavat usein enemmän tunteisiin, toiset painottavat vaikuttamismahdollisuuksia ja ongelmien ratkaisukeinoja.

3. Taiteen ja urheilun vaikuttamismahdollisuudet eläintensuojeluun ja ympäristönsuojeluun voivat olla merkittäviä,koska ne tavoittavat paljon ihmisiä, taide vetoaa omaperäisesti tunteisiin ja sillä voi välittää ja kertoa mielipiteitään.

4.Turhin omistamani tavara on varmaan hiustenkiharrin tai vastaava jota ei kuitenkaan välttämättä tule käytettyä kovin usein.

5.1.86 maapalloa, 51 puuta. Testeillä voi suurinpirtein mitata ekologista jalanjälkeään.

6.Voisin helposti itse säästää energiaa sammuttamalla esimerkiksi tietokoneen silloin kun en käytä sitä, kierrättämällä ym. pienillä arjen valinnoilla

Anonyymi kirjoitti...

1.Minulle hiljaisuus on silloin tällöin hyvinkin rauhoittavaa. Joskus tuntuu, että ei ole tarpeeksi aikaa rentoutumiselle. Joskus kiireiden keskellä sitä vain toivoo, että voisi vaan olla tekemättä yhtään mitään. Silloin harvoin kun siihen on mahdollisuus, on hetkestä otettava kaikki irti!

2.Mielestäni eläinten oikeuksista on tärkeää puhua. Vaikka ne eivät olisikaan omassa elämässään kovinkaan paljon näkyvillä, voisi jokainen edes joskus miettiä asioita myös eläinten näkökulmasta ja tehdä jonkin vaikka ihan pienenkin valinnan, jolla edistetään eläinten oikeuksia. Mielestäni Suomessa eläinten oikeudet ovat aika hyvin esillä esim. tiedotusvälineissä. Uutisia liittyen eläinten oikeuksiin on mielestäni näkyvillä aika harvoin, mutta nämä harvat uutiset herättävät mukanaan kuitenkin vilkasta keskustelua.

3.teatterin, musiikin, kirjallisuuden, kuvataiteen, valokuvauksen tai urheilijoiden mahdollisuudet vaikuttaa eläinten suojeluun ja ympäristönsuojeluun ovat mielestäni merkittävät. Vakuuttavilla taide-esityksillä tai kirjoituksilla voi hyvinkin olla vaikutusta lukijan arvomaailmaan. Moni voi myös ottaa mallia idoliensa ja esikuviensa näyttämästä esimerkistä.
Paras tapa eläinten ja tmpäristönsuojeluun on kuitenkin mielestäni aktiivinen järjestötoiminta. Järjestöt saavat ajatuksista ja mielipiteistä aikaan konkreettisia toimia. Jokainen voi myös omassa arjessaan tehdä aina silloin tällöin pieniä asioita edellä mainittujen asioiden edistämiseksi.

4.Turhin ostamani tavara, josta voisin helposti luopua on viimeksi ostamani paita. Ilman sitä tulisin oikein hyvin toimeen, sillä ostohetkellä minulla ei ollut huutavaa tarvetta paidalle, niitä olisi löytynyt monia jo kotoakin.

6.Jokainen voi omilla pienillä valinnoillaan tehdä energiaa säästäviä tekoja. Hyviä keinoja ovat mm:
-huoneen lämpötilan laskeminen muutamalla asteella.
-turhien valojen sammuttaminen huoneista, joissa ei kyseisellä hetkellä oleskella
-muidenkin turhaan päällä olevien elektronisten laitteiden sammuttaminen (älä pidä esim. tietokonetta turhaan valmiustilassa tai kännykkää laturin päässä kun akku on jo täynnä...)

Unknown kirjoitti...

1. Hiljaisuus merkitsee rauhoittumista ja lepoa melusta. En usko että hiljaisuus olisi katoava luonnonvara.

2. Eläinten oikeudet ovat minulle tärkeitä. Kuitenkaan en juurikaan pyri vaikuttamaan niihin teoillani...
3. Eläintensuojeluun pystyy todella vahvasti vaikuttamaan median luomien kuvien kautta. (vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin)

4.Esimerkiksi suoristusrauta koska niiin harvoin sitä käytän....

5.1.8 maapalloa 52 puuta

6.julkiset kulkuneuvot, pyöräily ja kavely, turhat valot pois. syö kasviksia joita ei tarviii lämmittää yms.

Anonyymi kirjoitti...

1. Hiljaisuus ei mielestäni ole katoava luonnonvara, vaikka se onkin vähentynyt.
2. Eläinten oikeudet merkitsevät paljon, mutta mielestäni niistä ei puhuta tarpeeksi. Erilaisilla kampanjoilla saadaan varmaan eniten tulosta aikaan.
3. Eläinten ja ympäristön suojeluun pystyttäisiin vaikuttamaan kyseisten asioiden kautta tehokkaasti.
4. mp3-soitin, musiikin kuuntelu onnistuu jopa sujuvammin puhelimesta.
5. 1,95 maapalloa ja pitäisi istuttaa 54 puuta
6. Vähentämällä sähkölaitteiden käyttöä, joka ei ole välttämätöntä.

Unknown kirjoitti...

1. Hiljaisuus merkitsee minulle rauhoittumista ja kiireetöntä hetkeä, mutta ei kuitenkaan sitä ettei ympärillä kuuluisi mitään ääniä. En usko, että hiljaisuus on katoava luonnonvara.
2. Eläinten oikeudet merkkaavat jonkin verran, mutta en ole miettiny asiaa kovinkaan paljoa. Ulkomaalaiset eläinten oikeuksiin liittyvät videot ovat mielestäni raaempia kuin suomalaiset.
3. Teatterin, musiikin ja kirjaliisuuden vaikutukset eläinten suojeluun ja ympäristönsuojeluun ovat mielestäni merkittäviä. Myös esim. julkkikset voivat antaa oman mielipiteensä eläintensuojelusta ja näin ollen se voi vaikuttaa mm. nuorten näkemyksiin asioista.
4. Hierontatuoli voisi olla turhin omistavani tavara.
5. ilmasto muuttuu -sivuston mukaan tarvittaisiin 2.2 maapalloa elintapojeni tyydyttämiseen. Tällaiset kyselyt ovat mielestäni vain suuntaa antavia eikä valttämättä kerro koko totuutta ihmisen käyttämästä energiasta.
6. Voisin itse säästää energiaa kulkemalla enemmän matkoja esim. pyörällä ja sammuttamalla valot huoneesta lähtiessä.

Unknown kirjoitti...

3.Hyvät, koska ihmiset seuraavat niitä paljon, joten näitä kautta pystytään vaikuttamaan moniin
4. Kynttilänsammutin
5. 1,77 maapalloa ja 55 puuta
6. Päivittäisillä kulutustottumuksilla

Anonyymi kirjoitti...

-Elintapojeni tyydyttämiseen tarvittaisiin 1.85 maapalloa.
-jotta elektroniikan käyttöni aiheuttamat hiilidioksidipäästöt tulisi sidottua, pitäisi istuttaa Standby-sivuston mukaan 57 puuta.

Anonyymi kirjoitti...

1. Mielestäni hiljaisuus ei ole katoava luonnonvara. Jokainen voi löytää hiljaisuutta, jos sitä kaipaa. Täysin hiljainen ympäristö on minusta ahdistava, mutta meluttomassa ympäristössä on yleensä miellyttävämpi olla kuin kovien äänien ympäröimänä.

2. Eläinten oikeudet ovat minusta tärkeitä. Olen huolissani erityisesti uhanalaista eläimistä. En kuitenkaan halua osallistua minkäänlaisiin kampanjoihin, mutta tällöin hyvä tapa vaikuttaa on esimerkiksi liittymällä WWF.n kautta vaikka pandojen kummiksi.
Mielestäni eläinten oikeudet voisivat olla Suomessa paljon enemmänkin esillä. Joskus iltapäivälehdistä voi lukea eläinrääkkäystapauksista, mutta harvemmin mediassa näkyy esimerkiksi tietoa yksilön mahdollisuuksista vaikuttaa.
Ulkomaalaisten eläinsuojelusivustojen kampanjat olivat mielestäni vaikuttavampia, vaikka ne olivatkin mielestäni karumpia. Luulen että tämä kuitenkin saa ihmiset ajattelemaan asiaa enemmän kuin suomalaisten hieman kaunistellummat versiot. Asiattomia kampanjoita ei tullut vastaan.

4.Omistan varmasti monta turhaa tavaraa, mutta mieleeni ei tule mitään erityistä. Ainakin käyttämättömiä vaatteita on paljon, mutta niitä olen yrittänyt laittaa eteenpäin esimerkikisi antamalla kavereille tai myymällä kirpputorilla. Myös esimerkiksi iPodistani voisin luopua, sillä sitä en käytä enää lainkaan.

Emili kirjoitti...

1) Hiljaisuus merkitsee minulle omaa aikaa ja tilaa rauhoittua. Mielestäni hiljaisuus ei ole kokonaan katomassa, mutta kuitenkin vähenemässä. Tähän voisi vaikuttaa vähentämällä autoilua.

2) Eläinten oikeudet ovat mielestäni tärkeitä, mutta Suomessa niitä ei käsitellä läheskään tarpeeksi. Sivut ovat asiallisia ja suht vaikuttaviakin. Espanjan sivuilla oli paljon videoita, kun taas muut sivut panostivat juliste- ja mainoskampanjoihin.

3) Mielestäni julkisuudella on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa eläinten-ja ympäristönsuojeluun.

4) Turhin omistamani tavara on kenties dvd-soitin, sillä voin katsoa leffat tietokoneellakin.

5) Tarvittaisiin 1,8 maapalloa ja pitäisi istuttaa 55 puuta.

6) Itse voi helposti säästää energiaa esim. sammuttamalla valot kun poistuu huoneesta, pitämällä huoneiden lämpötilan sopivana ja sulkemalla vesihanan hiusten/hampaiden pesun aikana.

Anonyymi kirjoitti...

Hiljaisuus on rauhaa ja yksityisyyttä. Se merkitsee omaa aikaa ja kiireettömyyttä. Hiljaisuus on edelleen olemassa, mutta se voi olla vaikeampaa saavuttaa melun takia. Siihen voi vaikuttaa vaikka välttämällä auton kättöä.

Anonyymi kirjoitti...

2. En ole oikeastaan ajatellut eläinten oikeuksia. Toki olen sitä mieltä, ettei niitä saa turhaan kohdella julmasti ja tappaa. Suomessa eläinten oikeuksista puhutaan mielestäni ajoittain paljon, joskus taas ei ollenkaan. Eläinyhdistysten välillä oli selkeitä eroja. Esimerkiksi suomalaiset ovat selkeästi hillitympiä ja värittömämpiä kuin kansainväliset yhdistykset. Lisäksi sekä Peta, että Anima Naturalis käyttävät ajoittain joitakin kyseenalaisia menetelmiä. Mielestäni paras tapa olisi, boikotoida väärin eläimiä kohdelleiden yritysten tuotteita, koska silloin yritykset joutuisivat väkisin miettimään toimintatapojaan.

Anonyymi kirjoitti...

3. Mielestäni kaikkien taiteen alojen, ja erilaisten tapojen ilmaista itseään, on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa eläinten oikeuksiin. Niillä voi kiinnittää huomion erilaisiin näkökulmiin, tavoittaa erilaisia kohdehenkilöitä monipuolisesti ja saavuttaa laaja hyöty. Jokaisessa näissä on myös "idoleita", esikuvia joiden esimerkkiä seurataan, jolloin eläinten oikeuksia on hyvä painottaa.

Anonyymi kirjoitti...

4. Turhin tavarani on kelloni, en koskaan käytä sitä.

Anonyymi kirjoitti...

5.Minua varten tarvittaisiin 2,11 maapalloa ja noin 40 puuta pitäisi istuttaa. Mielestäni nuo antavat vain suuntaaosoittavia hahmotelmia, mutta ovat aika kaukaa haettuja, eikä niissä oteta kaikkea huomioon.

Anonyymi kirjoitti...

6. Yksi helppo tapa säästää energiaa on sammuttaa valot aina, kun poistuu huoneesta, tai jos on muutenkin valoisaa, eikä valoja tarvitse.

Topi T. kirjoitti...

1. Hiljaisuus on minulle tärkeää, luonnon keskellä kun on kasvanut sitä kaipaa aina kummasti aika ajoin. nykyään täydellistä hiljaisuutta saa kuitenkin etsiä todenteolla sillä autojen, junien ja lentokoneiden melu kuuluu kauas metsänkin läpi, huomasin kuitenkin että vuoden ensimmäisenä päivänä melko aikaisin aamusta metsä on äänetön niin kuin pitääkin.
2. Kaikilla eläimillä on oikeutensa, kuitenkaan ei ole mahdollista kohdella eläimiä kuin toisia ihmisiä, sillä tällöin emme voisi edes syödä niitä, en ole eläin kokeita vastaan sillä niillä voidaan edistää niin eläinten kuin ihmistenkin terveyttä, toisaalta kaiken maailman kosmetiikan kokeilu eläimiin on törkeää sillä ne kärsivät siitä, ja usein aivan turhaan. Minusta eläimiä saa vangita (esim. eläintarhat) eläimille tulisi kuitenkin taata riittävästi tilaa ja sopivat olosuhteet ja tarpeeksi aktiviteetteja. Myös eläinten taloudellinen käyttö on oikeutettua, samoin ehdoin kuin edellisetkin, esim. mielestäni turkiseläinten kasvatuksessa ei ole mitään vikaa, kunhan niitä hoidetaan oikein, huom. monet turkiseläimet vieraaseen luontoon päästyään aiheuttavat suuria vahinkoja alkuperäisessä ekosysteemissä, siksi niitä ei todellakaan pitäisi vapauttaa luontoon.
3. Mielestäni kuvilla on paljon suurempi vaikutus ihmiseen kuin pelkällä puheella tai tekstillä, sillä näkö-aisti on ihmisen aisteista vahvin ja luotamme siihen eniten joka päivä.
4. Hyödyttömin asia mikä minulla on, on vanhaksi tussariksi naamioitu sytkäri jonka nuorempana ostin koristeeksi serkultani koska se oli halpa ja hieno, varsinaisesti sillä itse en tee mitään ja olenkin yrittänyt myydä sen pois.
5. Tarvitsen 1.98 maapalloa elintapoihini, ja 50 puuta pitäisi istuttaa keräämään hiilidioksidini. En osaa sanoa ovatko kyselyt luotettavia sillä niissä oli melko vähän vaihtoehtoja.
6. Voisin säästää enemmän energiaa jos minun ei tarvitsisi kirjoittaa tänne blogiin… Lisäksi voisin saatuani ajokortin edelleen säänsalliessa pyöräillä paikasta toiseen.

Maria R kirjoitti...

1.rauhaa ja omaa aikaa, ei ole katoamassa, voi itse vaikuttaa kuinka hiljaista ympärillä on

2.merkitsee melko paljon, mielestäni puhutaan tarpeeksi, espanjalaisen yhdistyksen videot olivat vaikuttavia, en törmännyt asiattomiin kampanjoihin, kuvilla ja faktatiedolla voisi vaikuttaa tehokkaasti, koska kaikki eivät välttämättä usko pelkkään puheeseen/tekstiin ja kuvat toimisivat hyvin tunteiden herättäjinä

3.urheilijat ovat monille esikuvia ja heidän toimiaann seurataan tarkasti, joten heidän on helpompaa vaikuttaa, kirjallisuuden, teatterin ja valokuvauksen kauttakin voi vaikuttaa melko helposti

4.värikäs vappuhattu, jonka sain kun olin pieni, mutta en ole sitä koskaan käyttänyt

5.1,9 maapalloa, 42 puuta, elektroniikan ikä vaikuttaa, esim. uudet telkkarit kuluttaa vähemmän kuin vanhat samankokoiset ja kaikki ei jätä kännykän laturia seinään latauksen jälkeen

6.sammuttamalla valot ja laitteet, mitä ei käytä, julkisen liikenteen suosiminen ja valitsemalla pyöräily tai kävely useammin sekä käyttämällä vähemmän vettä