Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.



torstai 15. lokakuuta 2009

Kuka kärsii eniten ilmastonmuutoksesta?

Tasa-arvoisuus ei valitettavasti toteudu puhuttaessa ilmastonmuutoksen jakautumisesta maailmassa: eniten siitä kärsivät ihmiset, jotka tuottavat saasteita vähiten eli kehitysmaat. Teollisuusmaiden saasteiden osuutta maailmassa Oras Tynkkynen tilittää nettisivuillaan suurena. Teollisuusmaat tuottavat kaksi kolmasosaa maailman hiilidioksidipäästöistä, vaikka ihmisiä asuu teollisuusmaissa vain vajaa neljännes.

Meillä kulutusyhteiskunnassa päästöt tulevat suurimmaksi osaksi autoista, kulutustavaroista, lentokoneiden päästöistä ja talvisin suurten asuntojen lämmittämisestä. Entäs sitten kehitysmaissa? Suurin osa sieltä tulevista päästöistä tulee eloonjäämisestä. Monilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin viljellä riisiä, raivata metsää tai kasvattaa karjaa. Meillä mahdollisuus valintaan kuitenkin on.

Kehitysmaat ovat hyvin riippuvaisia maataloudesta, joka taas on riippuvainen ilmastosta. Viljelysmaiden suolaantuminen, kuivuus, hirmumyrskyt, merenpinnan nousu, äärimmäiset sääilmiöt ja nälänhätä tuntuvat kaukaisilta ongelmilta suomalaisen silmissä, mutta totuus on kuitenkin karua. Ravinnon maailmanlaajuisenhinnan odotetaan nousevan ilmastonmuutoksen vuoksi 40%, jonka vuoksi miljoonia ihmisiä odottaa nälkäkuolema. Noidankehä syntyy helposti puhtaan juomaveden- ja ravinnonpuutteesta. Sairaudet, kuten malaria ja ripuli tulevat yleistymään huomattavasti. Jos meille harmiton ripuli tappaa nytkin jo neljä miljoona alle viisivuotiasta lasta kehitysmaissa vuosittain, mikä on sitten tilanne parin vuoden päästä ilmastonmuutoksen edelleen kiihtyessä?

Kukaan tuskin enää pystyy välttymään ilmastonmuutoksen seurauksilta, mutta on kuitenkin todettava, että ensimmäisenä tulilinjalla ovat kehitysmaat. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii ihmisiltä mahdottomuuksia, vaikka teollisuusmaat lopettaisivat päästöjen tuottamisen kokonaan, sekään ei riittäisi pysäyttämään ilmastonmuutosta. Ilmastonmuutosta on kuitenkin mahdollista hidastaa niin etteivät vahingot olisi ylitsepääsemättömiä. Yksi hyvä vaikutustapa on media ja erilaiset kampanjat, kuten tänään käynnissä oleva Blog Action Day (http://www.blogactionday.org/) jonka tarkoituksena on juuri kiinnittää huomio maailmanlaajuiseen ilmasto-ongelmaan. Jo omat pienet ympäristöteot muuttavat kasvihuonekaasujen määrää - ja jopa auttavat säästämään rahaa.

Ei kommentteja: