Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.



keskiviikko 17. lokakuuta 2007

Vanhaa pullaa tankkiin?

Moottorilehdessä (10/2007) oli mielenkiintoinen artikkeli suomalaiskeksinnöstä, joka saattaa olla mahdollisesti parempi (ympäristöystävällisempi) vaihtoehto esim. sokeriruo'osta tehdylle polttoaineelle.
Suomalainen energiayhtiö St1 on kehittänyt polttoainetta (eli etanolia), joka tuotetaan raaka-aineen syntypaikan lähellä säästäen näin kuljetuksesta aiheutuvia kustannuksia (ja päästöjä). Polttoaineen raaka-aineiksi käytetään esim. elintarviketeollisuuden (panimot, leipomot, juustolat) jätteitä - ja prosessissa syntyy vain 2 % hiilidioksidia.
St1:n mukaan nyt Lappeenrannassa käynnistetty biopolttoainelaitos on ensimmäinen kaupallinen sovellus maailmassa. Kys. tuotantolaitos tulee arvioiden mukaan tuottamaan n. miljoona litraa etanolia per vuosi - tavoitteena on nostaa Suomen tuotanto 70 miljoonaan litraan, jonka saavuttamiseen tarvittaisiin muutamien kymmenien tuotantolaitosten rakentamista.
Tulevaisuudessa biopolttoaineen raaka-aineeksi saattaa tulevaisuudessa käydä jopa normaali sekajäte, jota kerääntyy täällä Pohjolassa aika törkyisen paljon. Kuulostaa hyvältä, ja toivottavasti sitä onkin. Mietityttää vain tuo, miten paljon tuotantolaitosten rakentaminen rasittaa luontoa..

maanantai 15. lokakuuta 2007

Poppari oikealla asialla

WWF sivuilla kerrotaan MTV3 27.10 näytettävästä dokumentista, jossaWWF:n luonnon lähettiläs Antti Tuisku tutustuu järjestön työhön Malawin luonnon ja väestön puolesta. Dokumentti tulee myös popparin omalle Greatest Hits DVD:lle (julkaistaan marraskuussa).

Ohjelma kertoo Malawin ongelmista ja keskittyy paljon Antin omiin ajatuksiin luonnonsuojelusta ja mahdollisuuksista vaikuttaa Malawin tilanteeseen. Dokumentissa nähdään paikallista väestöä ja luontoa Antin karisman lisäksi.

Tämä projekti on hyvä esimerkki pitkäjänteisestä työstä, joka alkaa kantaa hedelmää.

WWF Malawi hanke on lähtöisin vuodesta 2001. Tavoitteina ympäristön suojelu ja kestävän kehityksen luonti panostaen nuoriin ja asenteisiin. Tulokset alkavat näkyä, kalakannat vahvistuvat hankealueilla, puut säästyvät ja paikallisille on kehitetty vaihtoehtoista toimentuloa kalankasvatuksessa (kalastuksen sijaan) ja puutarhojen pidossa (puiden keruun sijaan). WWF on myös perustanut koulunyhteisön.

Näkymättömät - eläimet viihteessä

Tänään on Blog action day (blogiteemapäivä) ja kirjoittelemme bilsan kolmoskurssin (ympäristöekologia) tunnilla blogia.

Ilmastonmuutos on todellinen uhka ja tärkeä asia, mutta vähäsen huolestuttaa, että kaikki muut asiat jäävät sen jalkoihin. Minä haluaisin kiinnittää huomiota eläinten oikeuksiin.

Mikä oikeus meillä ihmisillä on vangita eläimiä esiintymään huviksemme esimerkiksi delfinaarioihin, rodeoihin, härkätaisteluihin, sirkuksiin jne.?

Kannattaa vilasta lisätietoa hyvältä suomenkieliseltä sivulta http://www.theinvisibles.eu, josta löytyy myös mielenkiintoinen blogi http://www.theinvisibles.eu/index_01.php ajatusten vaihtoa varten.

Ekologinen elämäntapa - parempi vaihtoehto

Nykypäivänä, kun ilmasto- ja ympäristökysymykset ovat kuumimmillaan, siirretään kaikki odotukset ja vastuu maapallon pelastamisesta nuorison harteille. Itse nuorena henkilönä ainakin aluksi ahdistuin näistä "paineista" joita meidän varaamme lasketaan, mutta sitten aloin pohtimaan asiaa tarkemmin; ei ole muuta mahdollisuutta, jos ME emme nyt tee jotakin ympäristömme elpymiseksi ja säästämiseksi, luultavasti kukaan muukaan ei sitä tule tulevaisuudessa tällä asenteella tekemään. Silloin kun on jo kenties liian myöhäistä.

Apokalyptisista mielikuvista arkisempiin: tavallisilla arjen puhteilla ympäristön hyväksi todellakin on merkitystä, vaikka niiden vaikutuksen suuruutta ei aina pystyisikään käsittämään. Tästä todisteena ovat Nuorisotiedotuskeskus Kompassin nettisivujen (www.kompassi.info) erinomainen kattaus arkipäivän kulutusvinkkejä nykypäivän nuorelle, sisältäen mm. kaikkea oikeaoppisesta roskien kierrättämisestä ekologisiin sisustusvinkkeihin tai vaikkapa ekobileiden järjestämiseen. Esimerkiksi juuri sisustusvinkeissä on halvalla ja helposti toteutettavia ohjeita huonekalujen valmistamiseen/hankkimiseen itsenäisesti asuvalle nuorelle.

Vinkkejä oli selvästi laadittu tietty pilke silmäkulmassa, mutta ainakin itselleni seassa oli useita oikeasti varteenotettavia vaihtoehtoja, ja löysin vastauksia useisiin pohtimiini kysymyksiin. Teksti ei ollut liian kapulakieltä lukiolaiselle luettavaksi saati yläaste-ikäisellekään, ja kuvat piristivät yleisilmettä. Lisäksi aiheittain luokiteltujen sivujen alareunassa oli vielä lisätietoa aiheesta linkkivinkkien muodossa.

Paatokseni tältä päivältä päätän näihin sanoihin: toivon että ainoastaan trendinomaisen suhtautumisen sijasta me nuoret ottaisimme nyt ekologiset elämänarvot kunnolla käyttöön, ja kuitenkaan äärirajoille astumatta pitäisimme ympäristön hyvinvoinnin lähellä sydäntä jokapäiväisessä elämässämme.

Laaja öljypäästö Suomenlahdella

Suomenlahdella on havaittu poikkeuksellisen laaja öljypäästö sunnuntai aamuna 14.10.

Helsingin Sanomat raportoi asiasta kotimaan uutisissa seuraavasti: "Länsi-Suomen merivartioston johtokeskuksessa Turussa havaittiin sunnuntaina aamulla satelliittikuvista epätavallisen laaja öljypäästö Suomenlahdella. Öljy huomattiin aamulla kello kahdeksan jälkeen. Rajavartiolaitoksen valvontakone lähti tarkistamaan öljypäästöä kymmenen aikaan."

Artikkelin mukaan öljyä on levinnyt noin 75 neliökilometrin alueelle ja sen arvellaan olevan kevyttä polttoöljyä. Lautan oheuden takia merivartiosto ei kuitenkaan koe öljyntorjuntatoimenpiteitä tarpeellisiksi.

Öljyn päästänyttä laivaa ei ole tavoitettu eikä tulla todennäköisesti tavoittamaankaan, sillä laivaliikenne Suomenlahdella on suhteellisen vilkasta.

Omalta kannalta öljypäästöjen vaikutus eläimiin huolestuttaa kaikista eniten. Vaikka vaikuttaakin siltä, ettei viime sunnuntaisesta Suomenlahden öljypäästöstä tule koitumaan sen suurempaa tuhoa, pistää se silti miettimään luonnon ja siinä elävien eläinten mahdollista tilannetta.

WWF on perustanut vapaaehtoisten avulla öljyntorjuntajoukot, jotka pyrkivät toimimaan ja auttamaan öljykatastrofien tapahtuessa muun muassa rantojen siivoamisessa ja vahingoittuneiden eläinten hoidossa. Ohessa vielä kuvia vuonna 2006 tapahtuneen Viron öljyturman uhreista.