Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.tiistai 5. lokakuuta 2010

Eläinten viikko 4.-10.10.2010

Kuvan lähde: Irti mun munista

Tällä viikolla vietetään eläinten viikkoa, jonka aluksi juhlittiin maanantaina eläinten päivää. Päivän järjestämisen aloitti Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä toiminut Constance Ullner jo vuonna 1909. Silloin Helsingissä suurimpana ongelmana olivat näännyksiin ajetut hevoset, nyt hylätyt kissat, koirat ja kanit. Myös kansainvälinen eläinten päivä järjestetään vuosittain 4. lokakuuta, joka on Franciscus Assisilaisen muistopäivä. Italialainen Franciscus Assisilainen (synt. 1181/1182, kuoli 1226) on katolisen kirkon mukaan eläinten suojelupyhimys. Assisilaisen sanoin: "Niin kauan kuin maailmassa on lapsia, kukkia ja lintuja, niin kauan on toivoa."

Eläinten viikon erityisteemana tänä vuonna ovat sikojen oikeudet, joista löytyy lisätietoa Sikatieto-sivustolta. Sivuston ovat tuottaneet Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry ja Eläinsuojeluliitto Animalia ry opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Lisäksi erityinen Irti mun munista -kampanja ottaa kantaa häkkikanaloihin.

Tällä viikolla on (perjantaina 8.10.2010) myös hiljaisuuden päivä. Kuulosuoja.fi ja Kuuloliitto sekä Tinnitusyhdistys tarjoavat faktatietoa kuulovaurioista (mm. tinnitus) ja niiden aiheuttajista. Musiikille omistetulta Kuulosuoja.fi-sivuston alasivulta näkee esimerkiksi erilaisten soittimien aiheuttamat melutasot. Suomen luonnonsuojeluliiton ja Kuuloliiton tiedotteen mukaan myös kodinkoneilla voi olla merkittävä vaikutus meluvaurioiden aiheuttajina. Keittiöstä on tullut kodin meluisin paikka! Monet harrastuksetkin voivat altistaa kovalle melulle.

Mitä eläinten oikeudet merkitsevät sinulle? Millaisia ajatuksia (puolesta ja vastaan) em. kampanjat (Sikatieto, Irti mun munista, Eläinten viikko) sinussa herättävät?

Mitä hiljaisuus merkitsee sinulle? Onko hiljaisuus katoava luonnonvara ja miten voisit itse vaikuttaa asiaan?

Voit lähettää vastauksia em. kysymyksiin tämän blogikirjoituksen kommentteina alla olevasta "kommenttia"-linkistä.

9 kommenttia:

Mira kirjoitti...

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2010100612470830_ul.shtmlLiittyy eläinviikkoon..

spuge kirjoitti...

On ihan hyvä, että jotkut ottavat asiakseen eläinten oikeidet. Ihmisten on hyvä saada tietää, että miten eläimiä oikeasti kohdellaan. Itse en ole järin kiinnostunut vaikuttamaan näihin asioihin.

Välillä on mukava olla hiljaisuudessa ilman minkäänlaista taustameteliä tai muuta ääntä. Hiljaisuus on todellakin katoava luonnonvara. Hiljaisuutta voisin itse lisätä sulkemalla vaikka kaikki ääntä tuottavat sähkölaitteet siksi aikaa kun en käytä niitä.

-Aleksi

Juri kirjoitti...

Eläinten oikeuksia on tärkeää puolustaa vieläkin Suomessa, koska edelleen näkee paljon kaltoinkohdeltuja eläimiä jotka kaipaavat turvaa.

Hiljaisuus on itselleni aina silloin tällöin hyvinkin tärkeää ja on harmi,että se on maailmasta lähestulkoon katoamassa. Olisi tärkeää säilyttää tarpeeksi laajoja alueita joissa ei ihmisen tekemiä muutoksia ole, paikka jossa olisi myös hiljaisuutta.

Ville T kirjoitti...

En kovin usein mieti eläinten oikeuksia, mutta aina kun esille nousee jokin eläinten kaltoinkohtelua käsittelevä uutinen, kyllä se pistää miettimään. On todella onni, että on olemassa ihmisiä, jotka pitävät eläinten puolia. Tottakai eläimillä on yhtä lailla oikeuksia.

Hiljaisuus on hyvin tärkeää. Pienikin hiljainen hetki keskellä päivää virkistää ja rauhoittaa. Mielestäni kaupungeissa hiljaisuus on katoava luonnonvara. Musiikki soi ruoka- ja vaatekaupoissa, kaduilla.. Keskustassa asuva ihminen joutuu tottumaan öisiin ääniin ja toisaalta jotkut eivät saa ollenkaan unta, ellei taustalla kuulu autojen tai junien kohina.

-Ville T

Milla kirjoitti...

On hyvä, että järjestetään kampanjoita eläinten suojelemiseksi ja ihmisille annetaan tietoa eläinten huonoista oloista. Itse olen tukenut Kouvolan Seudun eläinsuojeluyhdistys ry:tä ja olisi kiva toimia vapaaehtoisena eläintalolla, kun täytän 18.

Silloin tällöin on kiva nauttia hiljaisuudesta ja sitä varten menen koiran kanssa lähimetsään parin tunnin lenkille. On todella kiva kuunnella luonnon ääniä ilman ihmisten tuottamaa meteliä. Hiljaisuus on kuitenkin katoamassa, varsinkin kun metsiä tuhotaan. Metsiä ei siis tulisi kaataa, jotta hiljaisuus säilyisi ja luonnon eläimet saisivat pitää kotinsa.

Tiina H kirjoitti...

Eläinten oikeudet ovat Suomessa ihan hyvällä tolalla, joskin lainsäädännössä on turhan paljon porsaanreikiä ja rikollisia suojellaan niin eläimiin kohdistuvissa kuin muissakin rikoksissa. Moni asia kaipaisi korjaamista, mutta lainsäädäntö ei välttämättä ole aina se kaikkein tehokkain keino sillä se ei saa ihmisiä muuttamaan asioita vapaaehtoisesti. Myöskään turkistarhaiskut sun muut eivät edistä asiaa juuri lainkaan.
Eläintenviikko on ihan hyödyllinen, mutta ei sen vaikutukset kovin suuret ole. Ihmiset ehkä ajattelevat asiaa hetken ja sitten unohtavat koko asian. Käynnissä olevista kampanjoista saattaa olla jotain hyötyä. On hyvä kiinnittää huomiota välillä tuotantoeläinten oloihin eikä aina ajatella vain lemmikkieläimiä. Tuotantoeläintiloilla voivat laiminlyönnit olla välillä järkyttävän suuria ja ne usein vaikuttavat useampaan kuin muutamaan eläimeen, toisin kuin lemmikkieläinten laiminlyönnit. Turhan harvat ihmiset jaksavat olla kiinnostuneita eläinten tai edes muiden ihmisten oikeuksista...
Minulle eläinten oikeudet ovat tärkeitä. Tälläiset kampanjat ovat ihan hyviä ja herättävät mielenkiintoa.

Hiljaisuus on kaupungeissa harvinaista. Jatkuva liikenteenmelu sun muu. Syrjemmällä hiljaisuus ei ole mitenkään epätavallista. Minulle hiljaisuus on tärkeää, joskin sitä on harvemmin saatavilla. Suurien kaupunkien keskustoissa täysi hiljaisuus on jo kadonnut luonnonvara...

Laura kirjoitti...

Kaipaamme jokainen hiljaisuutta - aikaa itsemme ja omien ajatuksiemme kanssa. Mistä sitten nykypäivänä löydämme hiljaisuutta? Kun itse kaipaan aikaa erossa melusta, aikaa vain olla, löydän itseni vuohivuorelta. Siellä seuranani ovat vain hiljaisuus ja luonnon äänet, taustalta kuuluu hieman vain entisen Voikkaan tehtaan toimitilojen aiheuttamat äänet. Tähtiä katsellessa koulun aiheuttama stressi unohtuu - hiljaisuus parantaa.

Mielestäni hiljaisuus on katoava luonnonvara. Me itse tuhoamme sitä ympäriltämme huomaamattamme. Miksemme siis ota tavaksi ylläpitää hiljaisuutta, edes välillä, jottemme unohda sen olemassaoloa.

Joanna kirjoitti...

Eläinten oikeudet on tärkeä asia, sillä niitä pitäisi kohdella hyvin. Olen nähnyt huonosti kohdeltuja eläimiä ja siihen pitäisi puuttua. Eläimille pitäisi antaa hyvä koti.

Hiljaisuus on joskus hyvä asia ja tarvisten joskus hiljaisuutta, mutta viihdyn yleensä paikoissa joissa kuuluu edes jonkun verran ääniä. Mielestäni hiljaisuus on katoava luonnonvara, ja siihen voi vaikuttaa laittamalla ylimääräiset ääneä tuottavat laitteet pois päältä ja laittaa ne päälle vain silloin kun niitä tarvitsee.

Elmo Lakka kirjoitti...

On hyvä, että eläimillä on omat oikeutensa, kun onhan meillä ihmisilläkin omamme. Emme mekään halua, että meitä kohdeltaisiin huonosti, vai haluammeko? En ole asiaan pahemmin perehtynyt, mutta olen silloin tällöin tukenut "eläinten oikeuksia" antamalla rahaa keräyksiin, mutta en muuten ole osallistunut minkäänlaiseen toimintaan.

Hiljaisuus on joskus hyvä asia, mutta en osaa sitä enää oikein kaivata koska nykään hiljaista on hyvin harvoin. Joten hiljaisuus on katoava luonnonvara.