Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.torstai 15. lokakuuta 2009

Blogiteemapäivä: ilmastonmuutos

Blog action dayn http://www.blogactionday.org puitteissa postailen minäkin.

Katsoin hyvän kotimaisen, palkitun dokkarielokuvan Venus-teoria. Siinä oli runsaasti kiinnostavia ja pelottaviakin faktoja:

Ihmisten toiminnasta tulee joka vuosi ilmakehään yhtä paljon kasvihuonekaasuja kuin sadasta suuresta tulivuorenpurkauksesta.

Amazonin sademetsä saattaa isolta osin tuhoutua ilmastonmuutoksen takia. Jo se että sadekausi lyhentyisi vaivaiset kaksi viikkoa ilmastonmuutoksen takia, voi ajaa Amazonin sademetsän sellaiseen syösykierteeseen, että koko laaja metsäalue tuhoutuu.

Meriin sitoutuu tällä hetkellä noin puolet fossiilisista polttoaineista ilmaan vapautuvasta hiilidioksidista. Meret ovat siis tärkeä hiilinielu. Merten kyky sitoa hiilidioksidia kuitenkin heikkenee merten lämmetessä, jolloin ilmastonmuutos voimistuu.

Meriä lämmittää myös arktisen merijään sulaminen. Jäätikkö toimii kuin jättiläispeili, joka heijastaa auringon säteitä pois. Kun jää sulaa, auringon lämpö imeytyy tehokkaasti meriin.

Merien pohjassa on metaanihydraatteja, varastoituneena paljon hiilidioksidiakin voimakkaampaa kasvihuonekaasua. Lämpenevistä meristä nämä metaanihydraatit voivat vapautua ilmaan, jolloin ilmaston lämpeneminen kiihtyy hyvin nopeasti ja hyvin äkillisesti. Seurauksena voi olla ns. kostea kasvihuoneilmiö, joka voi suistaa maapallon Venuksen kaltaiseksi kuumaksi pätsiksi. Onneksi tutkijat pitävät kosteaa kasvihuoneilmiötä HYVIN epätodennäköisenä (silti ainakin teoriassa mahdollisena) vaihtoehtona.

Ei kommentteja: