Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.torstai 9. lokakuuta 2008

Turkis, "varsin vihreä tuote"

Ministeri Vanhasen turkisalan vuotuisessa nahkanäyttelyssä pitämän puheen ilmausta, jonka mukaan turkis olisi "varsin vihreä tuote" on hämmästelty eläinsujelijoiden keskuudessa. Väittämällä Vanhanen viittasi turkisten oletettuun ympäristöystävällisyyteen. Animalia kuitenkin muistuttaa ettei turkisten tuotanto ole ympäristön eikä myöskään eläinten hyvinvoinnin kannalta kestävää, koska ne vaativat paljon energiaa, aiheuttavat paljon päästöjä ja näin ollen myös kiihdyttävät ilmastonmuutosta.
Arvion mukaan kettuturkki vie väh. 18 kertaa enemmän ja minkkiturkki väh. 47 kertaa enemmän energiaa kuin tekoturkki.

Suomessa yhteenlasketut typpipäästöt sekä fosforipäästöt merkitsevät sitä, että turkiseläinhäkkien alle kertyvä lanta- ja virtsamäärä vastaa 1,2 miljoonan ihmisen puhdistamattomien jätevesien sisältämää uloste- ja virtsamäärää. Turkistarhojen päästöt ovatkin tuhonneet jo muutamia pohjavesiä joillakin paikkakunnilla. Nykyään vanhat tarhat pyritään siirtämään muualle tärkeiltä pohjavesialueilta tai muilta vedenhankintaan sopivilta alueilta, turkistarhoja ei saa enää myöskään perustaa pohjavesialuille.
Häkkien alle kertyvästä lannasta sekä virtsasta vapautuu myiden päästöjen lisäksi myös ammoniakkia, joka aiheuttaa tarhojen lähistöllä puustovaurioita erityisesti havupuihin.

Suomessa sähkönkulutuksen kasvulle asetetaan yläraja

Hallitus on tehnyt päätöksen ilmasto- ja energiastaretegiasta. Sen mukaan sähkönkulutus saa kasvaa 10% vuoteen 2020 mennessä. Lähes kaikki sähkön käytön kasvu menee teollisuudelle ja kodit asetetaan säästölinjalle. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen kommentoi tämän syyksi sen, että halutaan varmistaa suomalaisen teollisuuden kasvu kotimaassa.

Yhtälöä vaikeuttaa se, että Suomi pyrkii samaan aikaan omavaraisuuteen sähköntuotannossa, nyt tuontisähkön osuus on 10-15% sähkönkulutuksesta. Vielä yhdestä ydinvoimalasta tehdään päätös tällä vaalikaudella, kommentoi Pekkarinen.

lähde: YLE Uutiset

Kasviskekkerit

Keskiviikkona 1.10 vietettiin kansainvälistä kasvisruokapäivää. Animalia oli mukana järjestämässä neljättä kertaa vietettäviä Kasvisruokakekkereitä. Kasviskekkereillä oli tarkoitus tutustua vegaanisiin kasvisruokiin ja esitellä kasvisruuan monipuolisuutta.. Tarjolla oli monenlaisia kasvisruokia salaateista kakkuihin.
Helsingin tapahtuman järjestivät Animalia ja sen opiskelijaryhmä, Eläinoikeusyhdistys Fauna, Helsingin yliopiston Maan ystävät, Oikeutta eläimille, Vegaaniliitto sekä Vegaaniurheilijat. Turussa tapahtuma järjestetään 2.11.2008 Cygnaeuksen koulussa.

Kasviskekkerit ovat kasvattaneet suosiotaan vuosi vuodelta. Viime vuonna Helsingissä oli lähes 500 vierailijaa. Tapahtuma on suunnattu erityisesti sekasyöjille. Parhaat reseptit pystyy viedä myös kotiinsa. Tarjolla on myöskin materiaalia veganismin vaikutuksista ympäristöön, terveyteen ja eläinten oikeuksiin. Kasvisruokaan siirtyminen vaikuttaa myöskin ilmastonmuutokseen: karjatalous aiheuttaa maailmanlaajuisesti jopa enemmän päästöjä kuin liikenne.

Lisätietoja ja kuvia kekkereistä ja kasvisruuasta löytyy osoitteesta www.kasviskekkerit.net

Vähennä sähkönkulutusta uudella näppiksellä

Sähkön hinta taitaa olla nousussa kokoajan ja pienetkin sähköä säästävät ideat ovat paikallaan. Nyt on tullut brittiläiseen internet puotiin energiaa säästävä näppäimistö Dynamo Green. Samalla kun kirjoittelet, niin näppäimistö muuttaa näppäilystä syntyvän energian sähköksi. Syntynyttä energiaa voidaan sitten käyttää tietokoneen virtana ja näin ollen vähentää sähkönkulutusta.

Kyllähän tuommoiset olisivat ihan mukavia täällä koulussakin, mutta valitettavasti näppäimistön hinta on melko suolainen 75€ eli ei varmastikkaan ihan heti täällä koulussa nähdä.http://www.ubergizmo.com/15/archives/2008/04/dynamo_green_keyboard.html

tiistai 7. lokakuuta 2008

Puulämmitys saastuttaa yhtä paljon kuin liikenne

YLE uutisoi Kuopion yliopiston Jarkko Tissarin tutkimuksista, joissa on selvinnyt, että erityyppiset takat ja lämmityspömpelit tuottavat pienhiukkasia eri määriä. Pahimmiksi ilman saastuttajiksi paljastuivat kiukaat ja varaavat takat (Varaava takka=Takka, jossa savu ja kuuma ilma kiertävät takan sisässä lämmittäen takan kiviä ja muuria.)
Vähiten hiukkasia syntyi pelletin poltossa.

Tämän tutkimuksen tuloksia tullaan hyödyntämään tulevaisuudessa polttotekniikoiden parantamisessa sekä EU:n päästöjen vähentämis pyrkimysten saavuttamiseksi. Vielä puun polttoa ei olla rajoittamassa.

Sademetsien tuhoutuminen

Brasilian sademetsä alueet tuhoutuvat ennätys vauhtia. Nykyinen sademetsä alue pienenee kaksinkertaisella nopeudella. Viranomaisten mukaan elokuun aikana tuhottiin 756 neliökilometriä sademetsää kun vastaava luku vuotta aikaisemmin oli 230 neliökilometriä. Suurimpana syynä sademetsien hävittämiseen pidetään ruuan hinnan nousua, mikä on ajanut maanviljelijät laittomiin hakkuisiin turvatakseen elinkeinonsa.

Brasilian hallitus on tunnustanut olevansa yksi maan pahimpia sademetsien hävittäjiä. Hallituksen " Maareformi-instituutti Incra" on jakanut maata köyhille brasilialaisille samalla tuhoten yli 2200 neliökilometriä sademetsää. Nyt hallitus on kuitenkin ryhtymässä vastatoimiin, sillä se on esitellyt suunnitelman edistääkseen sademetsien suojelua. Aikomuksena on esimerkiksi perustaa armeija "ympäristöpoliiseja" valvomaan hakkuita.

Lähde: YLE uutiset (ympäristö)

Skootterit turmelee Suomen luonnon (ja nuorison)!

Viime vuosina skootterit ja erilaiset mopot ovat yleistyneet huolettavassa määrin Suomen nuorison keskuudessa. Mielestäni mopokortin ikärajaa tulisi nostaa huomattavasti - kyllähän nuoret ihmiset voivat liikkua vaikka kävellen tai pyörällä, se kun on terveellistäkin! Nämä paholaisen pienet bensasyöpöt saastuttavat isänmaatamme nuorison huviajellessa ympäriinsä.
Ottakaa skootterit pois ja laittakaa lapset töihin!

PS: Myös internet ja energiajuomat pitäisi kieltää.

eläimet viihteen tuotteina

Katsoin viikonloppuna Suomen Pelkokerroin sarjaa ja myös minun mielestäni eläimiä käytetään siinä väärin ja kuin joitakin esineitä. Eläinten törkeä väärinkäyttö ihmisten pelotteluun ja pelkojen kohtaamiseen on väärin, ja sen takia Pelkokerroin pitäisi mielestäni toteuttaa ilman eläimiä. Edellisessä tekstissä mainittiin että eläin puree helposti ihmistä ollessaan vieraissa oloissa ja olen tästä samaa mieltä. Sen takia ihmisten on mielestäni turha ihmetellä eläinten reagointia ja puremistä sekä muita puolustuskeinoja.

Eläinten oikeudet ovat mielestäni yksi pahimpia vääryyksiä maailmassa, ja niihin pitäisikin keskittää enemmän energiaa ja toimintaa. Nisäkkäiden uhanalaisuus on huolestuttavaa, sillä neljäsosa maailman nisäkäslajeista on uhanalaisia, mikä mahdollistaa sen, että monet arvokkaat lajit voivat kuolla sukupuuttoon. Tämän takia mielestäni eläimiä ja eläinlajeja pitäisi vaalia ja kunnioittaa, ei käyttää viihteen tuottamiseen!

Tv-ohjelmat eläinten kannalta

Mielestäni nykyiset tv-ohjelmat käyttävät eläimiä häikäilemättömästi viihdetuotteina. Tästä hyvä esimerkki on Suomen Pelkokerroin, jossa on jokaisessa jaksossa lukuisia eläimiä. Eläimet sullotaan ihmisten sekaan pieniin tiloihin, jotka eivät ole eläimille soveltuvia. Edes eläintarhojen eläimet eivät ole tottuneet menemään ahtaisiin tiloihin lajitovereidensa kanssa, johon tulee niiden lisäksi ihminen. On aivan selvää, että eläimet reagoivat tilanteisiin esimerkiksi puremalla ihmistä.

Eläinten viihdekäyttöön pitäisi mielestäni puuttua, kuten myöskin muihin eläinsuojelu rikoksiin. Rangaistuksia olisi kovennettava ja niitä olisi myös seurattava, jotta ne toteutuisivat. Nykyisin saatavat eläintenpitokiellot ovat aivan liian helppoja kieltoja rikkoa, koska kukaan ei seuraa rikoksen tehnyttä ihmistä.

Toivon ja haluan, että nyky-yhteiskunta tulisi puuttumaan eläinten oikeuksiin tiukemmalla otteella ja olemaan valmis konkreettisiin toimiin, jotta eläinten asema paranisi!

maanantai 6. lokakuuta 2008

Miten voisit säästää energiaa?

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista energiansäästöviikkoa. Hyviä energiansäästövinkkejä ja muuta mielenkiintoista energia-asiaa löydät esimerkiksi seuraavilta sivuilta:

http://www.energianeuvoja.fi

http://www.tts.fi/kodinenergiaopas/

http://www.kssenergia.fi/energiaviikko/

http://www.energiaasuomessa.net

Mitkä ovat mielestäsi helpoimmat tavat energian säästämiseksi? Miten itse voisit säästää energiaa?

Pistä mielipiteesi kommenttina tähän viestiin. Kiitos!