Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.maanantai 5. lokakuuta 2009

Energiansäästöviikko 5.-11.10.2009


Valtakunnallista energiansäästöviikkoa vietetään 5.-11. lokakuuta 2009. Maanantaina erityisteemana on lämmitys, tiistaina liikenne ja liikkuminen, keskiviikkona veden käyttö, torstaina hankinnat, perjantaina sähkön käyttö, viikonloppuna kierrätys ja energiankulutus.

Tiistain erityisteema siis on liikenne ja liikkuminen. Siksi onkin hyvä aika palauttaa mieleen Kouvolan Sanomien 6.6.2007 julkaisemat faktat:

-Matkalla Kouvolasta Helsinkiin henkilöauto tuottaa hiilidioksidia 20 kg, vaikka päästöt olisivatkin vain 160 g/km.

-Kouvolan seudulla autoilu tuottaa kasvihuonekaasuja jopa 250 000 000 kg/vuosi.

-Kouvolan seudun kasvihuonekaasupäästöistä kolmannes tulee liikenteestä.

-Raskaan liikenteen osuus on vain 15 % kaikista kasvihuonekaasupäästöistä.

-Yksityisautoilla tehtävät työ- ja asiointimatkat ovat merkittävä kasvihuonekaasujen tuottaja.

-Kouvolan seutu on yksi Suomen autoistuneimmista alueista; asukasmäärään suhteutettuna taakse jäävät esimerkiksi Helsinki ja Kuopio.

-Kouvolan seudulla henkilöliikenteen matkoista joukkoliikenteessä tehdään vain 2 %, Suomessa keskimäärin 4 %.

Valtakunnallisestikin suurin osa 1-3 kilometrin matkoista autoillaan. Omalla autolla liikkuvan kannattaa tarkkailla ajotyyliään. Taloudellinen ajaja ennakoi ja välttää tyhjäkäyntiä. Taloudellisesti ajaen voi säästää bensakuluissa helposti 10 prosenttia. Auton esilämmitys kannattaa, kun lämpötilat laskevat alle + 5 asteen. Moottorin esilämmitys vähentää päästöjä ja polttoaineen kulutusta. Energia-Esterin mukaan kylmä moottori saastuttaa ensimmäisen kilometrin aikana yhtä paljon kuin lämmin moottori koko matkalla Helsingistä Ouluun!

Lisää tietoa voi lukea Easy Riderin sivulta ja hieman viihteellisemmässä muodossa Junttiauto-sivustolta.

Kannattaa tutustua myös näihin energia-aiheisiin sivuihin:

KSS Energia

Työtehoseura

Taloudellinen Tiedotustoimisto

Energia-Esteri

Energianeuvoja

Energiaa Suomessa (voit pelata sivun alalaidan energiavisoja)

Helsingin Energia

Lampputieto (energiansäästölamput vs. hehkulamput)

Motiva

Energiateollisuus ry

Ydinreaktioita

Edu.fi

Energiatietoinen kuluttaja (PDF-muoto)

Standby

Vampire Energy (vampyyrienergia)

Jarin blogi: Energia

YLE X:n Peltsi testaa vähäenergistä dieettiä

Seppo Leinosen luontokuvat ja pilapiirrokset

Kysymyksiä:

Miten itse voisit helpoiten omassa elämässäsi ja omassa kodissasi säästää energiaa?

Standby-sivuston mukaan kännykkälaturin pitäminen pistorasiassa kuluttaa vuodessa keskimäärin 43,92 kWh, vaikka et lataisi kännykkää kertaakaan. Tämä tuottaa 19 kg hiilidioksidipäästöjä. Tämän hiilidioksidimäärän kompensoimseksi pitäisi istuttaa neljä puuta. Muistatko irrottaa kännykän laturin pistorasiasta silloin, kun et lataa kännykkää? Vai onko laturi koko ajan pistorasiassa kiinni energiaa kuluttamassa?

Paljonko itse kulutat vuodessa energiaa standby-tilojen eli eri laitteiden valmiustilojen päällä pitämisen takia ja paljonko varsinaisen laitteiden käytön takia (laske Standby-sivuston avulla)? Kuluuko energiaa enemmän standby-tiloihin vai varsinaiseen käyttöön? Onko ero suuri? Paljonko käyttösi tuottaa hiilidioksidia ja montako puuta pitäisi istuttaa tuon hiilidioksidimäärän kompensoimiseksi (poistamiseksi ilmakehästä)?

Mitä Junttiauto-sivusto mielestäsi haluaa kertoa? Onko sivusto toteutukseltaan onnistunut? Miksi?

Voit vastata em. kysymyksiin tämän tekstin alta kommenttia-linkistä.

Lisäksi voit kirjoittaa muita mielenkiintoisia faktatietoja ja/tai omia mielipiteitäsi energiantuotannosta ja energiansäästöstä sivun oikean ylälaidan Uusi teksti -linkistä. Kirjoita otsikko, teksti ja tunniste (aihe) omiin laatikoihinsa. Tekstiin voi tehdä linkkejä tekstinkirjoituslaatikon yläosassa olevasta linkkikuvakkeesta (ketju maapallon päällä). Kuvia voi lisätä kuvakuvakkeesta. Voit kuitenkin käyttää vain kuvia, joihin sinulla on käyttöoikeudet (itse ottamasi valokuvat, piirtämäsi + skannaamasi kuvat tai sellaiset netissä olevat kuvat, joihin on selvästi merkitty vapaa käyttöoikeus muualla netissä).

Hyvää energiansäästöviikkoa! Nyt on aika aloittaa On-Off -suhde! Suhdetta vaikkapa tietokoneen tai television kanssa ei kannata jättää Standby-valmiustilaan...

15 kommenttia:

Nuiski kirjoitti...

Ei, minun mielestäni JunttiAuton perimmäinen idea ei välity käytäntöön.

Sivun tarkoituksena on ilmeisesti kampanjoida henkilöautojen liikapäästöjä vastaan, mikä ideana onkin monelta kantilta hyvä, mutta tämän sivun toteutus on ihan liian aggressiivinen ja syyllistävä.

Henkilöiden mielestä, jotka jo toimivat sivun ideologian mukaan, tämä on varmasti naulankantaan osuvaa huumoria, mutta otetaanpa tarkastelun kohteeksi ne, joiden pitäisi oppia tästä jotain. Heille tämä on vain liioiteltua syyllistämistä autoilijoiden pilaamasta maailmasta ja siitä, että ympäristöteot ovat ihmisarvon mitta.

Tällainen kampanjointi saa jo ennestään vastahakoiset ihmiset vieläkin vastahakoisemmaksi, harvan saa solvaaminen tekemään muutoksia valinnoissaan. Ympäristön suojelu on tärkeä ja valistuksen arvoinen asia, mutta vähän rakentavaa ilmaisua ja neutraalia tietoa peliin hei.

Helianna kirjoitti...

Standby -sivusto avasi ainakin minun silmäni huomaamaan kuinka paljon kulutan pitämällä kodinkoneita jatkuvasti päällä. Minulla kuluu testin mukaan paljon enemmän sähköä laitteiden standby-tiloihin kuin itse käyttämiseen. Tähän mennessä olen sammuttanut vain valot huoneista, joissa en ole, mutta nyt tajusin, että erittäin hyödyllistä olisi myös ottaa digiboksi tai DVD-soitin seinästä, kun niitä ei katso. Laturin kyllä muistan aina ottaa pois seinästä, kun olen ladannut kännykän tai kameran.

Junttiauto -sivusto ei ehkä ole kovin hyvä toteutukseltaan, sillä nämä junttiautoilijat eivät ehkä ota sivustoa kovin tosissaan ja vain ehkä nauravat noille jutuille.

Iikka Piiroinen kirjoitti...

Yllättävää kuinka paljon laiskuus kuluttaa sähköä. Itse irroitan aina laturit seinästä kun en niitä käytä, mutta tiedän monia, jotka eivät sitä tee. Esimerkkinä oma isukkini.

On hienoa, että latureista kehitetään jatkuvasti energiatehokkaampia ja päästöjä ja sähkönkulutusta vähentäviä. Karu totuus on kuitenkin, että jokaisella kännykkämerkillä ja sähkölaitteella on omat laturinsa ja sähköliitäntänsä, ja vaikka ne olisivatkin keskenään yhteensopivia, jokaikisessä uudessa laitteessa tulee uudet johdot ja laturit. Vanha laturi jää sitten yleensä käyttökelvottomiksi ostettaessa uusi kännykkä, vaikka se olisi täsmälleen samanlainen kuin vanhassa. Aika turhaa vai mitä?

Onneksi sentään kännykkävalmistajat ovat havahtuneet sopimaan yhteisestä usb-liitännästä, jonka kautta tiedonsiirto ja lataaminen onnistuu... Jospa älyisivät vielä olla liittämättä jokaikiseen uuteen pakkaukseen ylimääräisiä johtoja ja latureita...

nenna kirjoitti...

JunttiAuton alkuperäinen idea on minusta hyvä ja perus toteutus kanssa aivan toimiva. Mutta teksti sisältö on selkeästi tekemällä tehtyä, mutta välittää viestinsä selkeästi perille.

metta kirjoitti...

Olen aina ajatellut että olen energiaa ja sähköä säästävä tyyppi, koska en jätä laturia turhaan pistorasiaan tai pidä valoja päällä kun en niitä tarvitse. Vedenkulutuksessakin olen ihan mestari, koska käytän sitä säästeliäästi, mutta enpä ole ennen tullut ajatelleeksi että laitteiden standby-tila vie niin paljon energiaa. Tai no, olenhan asiaa joskus miettinyt mutta porukat kotona on vähän sitä mieltä että turhaa hommaa. Aina välillä valistankin niitä. Ylpeänä voinkin sanoa että kulutan aika vähän esimerkiksi siskooni verrattuna, joka päivittäin suoristelee ja kuivaa hiuksiaan ainakin puoli tuntia ja kännykkä lataamassa joka ilta ja yö. Eikä meillä ole mikroa tai tiskikonetta tai autoa. Yksi tietokone on ja se on päällä ehkä 6h päivässä, mutta valmiustilassa koko ajan...
Eli kaipa sitä energiaa voisi enemmänkin säästää mutta iiihan hyvä alku ainakin...

Make kirjoitti...

Junttiauton sivu oli hieman huonosti tehty ulkoasultaan, mutta sen pääasian huomasi kyllä. Kyllähän sitä voisi kutsua "propagandaksi", mutta ei se tässä tapauksessa ole niin negatiivista. Liikenteen saastuttamista vastaanhan sivulla ollaan, automainonnan omin keinoin. Autotkin sivulla ovat saastuttavuudestaan kuuluja katumaastureita, joka minusta vertautuu jotenkin jenkkeihin. Emmehän me nyt niin pahoja ole kuin he vaikka aika lähellä ollaankin?

fanni kirjoitti...

Postauksessa on paljon asiaa, jota jäin miettimään. Energia Esteri todella pysäytti nasevilla faktoillaan!

Autoilu on siis hyvin hiilidioksiidipäästöistä. Mieleeni kuitenkin tulee kaikki muut päästöt, joita voitaisiin kontrolloida autoilun lisäksi. Vaikka autoilu kuluttaa ympäristöä, on se välttämätöntä useissa tilanteissa.

Sen sijaan, että keskityttäisiin yksityisautoiluun, voitaisiin keskittyä esim, lihan tuontiin Suomeen ulkomailta. Meillähän on lihatuotteita omasta takaa.

Kaikki lähtee kuitenkin yksittäisestä ihmisestä, joten energiansäästöviikko on mainio kampanja saada jokaiselle tietoa ympäristömme pelastamisesta.

Mari kirjoitti...

Miten itse voisit helpoiten omassa elämässäsi ja omassa kodissasi säästää energiaa?

En ole varma, mitä voisin kodin ulkopuolella tehdä, mutta omassa kodissani on paljon parantamisen varaa. Esimerkiksi television voisi sulkea, kun se nyt sattuu jäämään päälle vaikkei kukaan sitä katsele.

Läppäri on suoraan sanottana päällä 24h/7 ja talouden kolme muuta pöytäkonetta, sekä muut televisiot ovat aina sammutettu vain valmiustilaan asti.

Valojakin käytämme hieman turhan vapain mielin ja porukat kun lähtevät kuka minnekin, niin ei olisi yllätys jos joku jonnekin unohtuisi palamaan.

Kännyköiden laturi on koko ajan seinässä ja aina jonkun puhelin siinä latautumassa. Oma kännykkäni on latauksessa yöllä, joka on huono asia, koska kun se on latautunut, en pääse sitä heti seinästä irrottamaan. Latautuu sitten nelisen tuntia ylimäärästä aivan turhaa.

-

Energiaa pystyn helpoiten säästämään siten, että nyt kotiin mennessä käväisen kaikki kolmen kerroksen televisiot ja tietokoneet läpi ja sammutan kaikki kunnolla.

Ja yli 2 kilometrin matkat vasta autolla.

VilleMaija kirjoitti...

Miten itse voisit helpoiten omassa elämässäsi ja omassa kodissasi säästää energiaa?

- No ainakin sammuttamalla valot aina kun lähden huoneesta ja muut laitteet joita en käytä. Myös energiansäästölamppujen käyttö ja vaihtoehtoisesti rikkasihvelin ja harjan käyttö imurin sijaan. Turha veden kulutus ja kännyköiden latureiden pitäminen seinässä IS FAIL!!!!!!!!!!!!!11111111

Make kirjoitti...

Ja eneregiansäästöön liittyen säästän kyllä omasta mielestäni aika paljon sähköä, kun harvemmin käyn koneella ja tvstäkään ei tule mitään katsomisen arvoista joten en katso paljoa sitäkään. Digiboksi on kyllä aina valmiustilassa, sitä kun ei saa pois päältä. Kännykkä pitää nykyään ladata joka päivä, mutta otan laturin aina pois seinästä.

Aleksi kirjoitti...

En olisi uskonut miten paljon virtaa laitteet vievät ollessaan standby tilassa. Monet laitteet vievät nähtävästi yhtä paljon energiaa käytössä ja stanby tilassa, ainakin minun käyttömäärälläni.

Itse pyrin yleensä ottamaan kännykän laturin pois seinästä, mutta eihän sitä aina muista, viimeksi tänä aamuna se taisi jäädä kuluttamaan sähköä. Kotona on kuitenki oppinut että se pitäisi ottaa pois pistorasiasta. Minusta tuntuukin, että kotona nämä asiat pitäisi oppia, silloin asia voisi mennä perille.

Testin mukaan oma sähkön käyttöni on suurilta osin juuri turhaa laitteiden standby tilassa pitoa, joten kyllä sitä voisi alkaa laitteiden johdot ottamaan pois seinästä kun en niitä käytä. Ei se nyt niin työlästä ole, vie vain pari sekuntia. Siinä onkin hyvä tapa jokaiselle aloittaa luonnonsuojelu omalta osaltaan.

Minna kirjoitti...

Itsekin nykyisin autoilevana en mitenkään yllättynyt tekstin alussa mainituista faktoista Kouvolasta. Laiskuuttahan se vain on ajaa kaikki pienetkin matkat autolla, vaikka kävellen tai pyörälläkin pääsee Kouvolassa liikkumaan hyvin - usein paremminkin kuin autolla. Pitäisi vain ottaa itseään niskasta kiinni ja jalkautua ulos autosta. Yllättävän vaikeaa, ihminen kun tuppaa olemaan tapojensa orja...

Vierailin myös JunttiAuto-sivustolla, enkä voi väittää olevani erityisen vakuuttunut. Toki sivuston ajatus ja tarkoitus on hieno, mutta keinoissa on mielestäni jotain häiritsevää. Sopiiko autojen päästöihin ja niiden aiheuttamiin ongelmiin suhtautua noin huumorilla? Ehkä johonkuhun moinen huumori puree, mutta itseäni se lähinnä ärsytti.

Möntsi kirjoitti...

Minulla itselläni on kannettava tietokone ja olen huomannut, että pidän sitä aika usein töpsikässä,tosin olen vähentänyt sitä. Kännykän laturia sen sijaan en jätä seinään, lataan kännykän ja otan laturin irti töpsikästä. Illalla käytän vain tietokoneen näytön valoa kunnes koneesta loppuu akku. En katso kovin usein televisiota. Katson vain tietyt ohjelmat ja sen jälkeen vedän johdot irti töpsiköistä. Isukkini on kova katsomaan televisiota ja sen takia TV on aina päällä, kun taas äitini katsoo TV:tä vain pari tuntia päivässä. -Viltsa ja Möntsä

Topi kirjoitti...

Aluksi luulisi, että kaikki ydinvoimalat ja muu raskasteollisuus ne vain suuren osan päästöistä aiheuttaisivat. Kuitenkin, kun lukee tekstiä ja muita linkkejä, niin huomaa, että yksittäisillä ihmisillä ja heidän tekemillän valinnoilla on TODELLA suuri merkitys maailman selviytymisen kannalta... pistää miettimään.

Anonyymi kirjoitti...

Standby-tilojen käyttämä energia ei tullut yllätyksenä.Ihmiset ovat tästä varmaan tietoisia, mutta kaikki eivät välitä ylimääräisestä sähkönkulutuksesta.

Eräs nainen Amerikassa kyllästyi maksamaan turhasta sähkönkulutuksesta ja onnistui laskemaan sähkölaskunsa 248 dollarista 50 dollariin, kun hän otti aina sähköjohdon pois pistorasiasta, kun ei käyttänyt laitetta.

Jos kaikki ihmiset seuraisivat tämän naisen esimerkkiä, rahaa ja energiaa säästyisi valtavasti.