Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.keskiviikko 29. lokakuuta 2008

Kiinan kasvihuonepäästöt ennätystasolla

Kiina on ensimmäisen kerran ilmoittanut itse nousseen Yhdysvaltojen tasolle hiilidioksidi päästöissä. Kiinan Kansallisen kehitys- ja uudistuskomission varajohtaja Xie Zhenhua ilmoitti, että Kiinan päästöt ovat samaa luokkaa kuin Yhdysvalloissa, mikä on suurin kasvihuonekaasuja tuottava valtio.

Komission julkaiseman raportin mukaan Kiina ei lähitulevaisuudessa pysty vähentämään hiilidioksidipäästöjään, koska Kiinan energiantuotanto on riippuvainen hiilen poltosta. Sekä Kiinan tuotannon rakennetta ei kyetä muuttamaan tarpeeksi nopeasti.

Ilmaston lämpeneminen on lisännyt Kiinassa sään ääri-ilmiöitä, se on nostanut lämpötiloja, sekä kasvattanut sademääriä. Kiinassa koettiin 21 peräkkäistä lämmintä talvea vuosien 1986 - 2007 välillä.

Tutkijat ovat jo ennen tätä arvioineet Kiinan maailman suurimmaksi kasvihuonekaasujen tuottajaksi, mutta tämä on ensimmäinen kerta kun Kiina itse ilmoittaa asiasta. Kiina ei ole 14 vuoteen kommentoinut asiaa tai julkaissut päästötilastoja.

Kiinan olisi pakko muuttaa tuotannossa käytettäviä raaka-aineita mahdollisimman nopeasti. Jos Kiina jatkaa tätä rataa, niin ilmastonlämpeneminen nopeutuu ennestään hetki hetkeltä. Ja se taas vaikuttaa maailman laajuisesti ympäri maailmaa, esim. jäätiköihin ja kaikkiin luonnonvaroihin mitkä ovat häviämässä maapallolta.

Lähde: Yle, ympäristö