Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.maanantai 11. lokakuuta 2010

Energiansäästöviikko 2010


Valtakunnallista energiansäästöviikkoa vietetään 11.-17. lokakuuta 2010.

Kannattaa tutustua näihin energia-aiheisiin sivuihin:
Anssi Kelan ajatuksia - Tyhjät huoneet
KSS Energia
Työtehoseura
Energianeuvoja
Energiaa Suomessa (voit pelata sivun alalaidan energiavisoja)
Helsingin Energia
Lampputieto (energiansäästölamput vs. hehkulamput)
Motiva
Energiateollisuus ry
Ydinreaktioita
Energiatietoinen kuluttaja (PDF-muoto)
Standby
Vampire Energy (vampyyrienergia)
Jarin blogi: Energia
Metsähakkeen energiakäytön hiilidioksidipäästöt
90 % USA:n uudesta sähköntuotannosta on fossiilista
Tuulivoimalatkin vaikuttavat maapallon lämpötiloihin ja sademääriin
Suuret odotukset leväenergiaa kohtaan - realismia vai ei?
Aiheuttaako nettisurffailu oikeasti merkittävät hiilidioksidipäästöt?
Seppo Leinosen luontokuvat ja pilapiirrokset

Kysymyksiä:

Miten itse voisit helpoiten omassa elämässäsi ja omassa kodissasi säästää energiaa?

Standby-sivuston mukaan kännykkälaturin pitäminen pistorasiassa kuluttaa vuodessa keskimäärin 43,92 kWh, vaikka et lataisi kännykkää kertaakaan. Tämä tuottaa 19 kg hiilidioksidipäästöjä. Tämän hiilidioksidimäärän kompensoimiseksi pitäisi istuttaa neljä puuta. Muistatko irrottaa kännykän laturin pistorasiasta silloin, kun et lataa kännykkää? Vai onko laturi koko ajan pistorasiassa kiinni energiaa kuluttamassa?

Paljonko itse kulutat vuodessa energiaa standby-tilojen eli eri laitteiden valmiustilojen päällä pitämisen takia ja paljonko varsinaisen laitteiden käytön takia (laske Standby-sivuston avulla)? Kuluuko energiaa enemmän standby-tiloihin vai varsinaiseen käyttöön? Onko ero suuri? Paljonko käyttösi tuottaa hiilidioksidia ja montako puuta pitäisi istuttaa tuon hiilidioksidimäärän kompensoimiseksi (poistamiseksi ilmakehästä)?

Voit vastata em. kysymyksiin tämän tekstin alta kommenttia-linkistä.
Lisäksi voit kirjoittaa muita mielenkiintoisia faktatietoja ja/tai omia mielipiteitäsi energiantuotannosta ja energiansäästöstä sivun oikean ylälaidan Uusi teksti -linkistä. Kirjoita otsikko, teksti ja tunniste (aihe) omiin laatikoihinsa. Tekstiin voi tehdä linkkejä tekstinkirjoituslaatikon yläosassa olevasta linkkikuvakkeesta (ketju maapallon päällä). Kuvia voi lisätä kuvakuvakkeesta. Voit kuitenkin käyttää vain kuvia, joihin sinulla on käyttöoikeudet (itse ottamasi valokuvat, piirtämäsi + skannaamasi kuvat tai sellaiset netissä olevat kuvat, joihin on selvästi merkitty vapaa käyttöoikeus muualla netissä).

Hyvää energiansäästöviikkoa! Nyt on aika aloittaa On-Off -suhde! Suhdetta vaikkapa tietokoneen tai television kanssa ei kannata jättää Standby-valmiustilaan...

12 kommenttia:

Nore kirjoitti...

Joka viikon pitäisi olla energiansäästö viikko. kiitti ja kuitti.

Anniina L. kirjoitti...

Jätän usein ajatuksissani kännykän laturin pistorasiaan, kannettavan valmiustilaan, jotta työskentely olisi mukamas tehokkaampaa, radion pauhaamaan lähtiessäni huoneesta, enkä valojakaan turhaan vaivaudu sammuttamaan. Nämä kaikki ovat asioita, joihin voisin kiinnittää erityistä huomiota!

Standby-laskurilla laskin, että jos minulla on 2h päivässä televisio päällä kulutan vuodessa 305.68 kWh, mikä tarkoittaa hiilidioksipäästöjä 131 kg ja puita olisi istutettava 31.
Mielestäni määrät ovat todella huimia yhdeltä ihmiseltä. Mitä luvut olisivatkaan meiltä kaikilta!?

inari kirjoitti...

Energiansäästöviikko on hieno juttu ja jokaisen tulisi tehdä osuutensa energian säästämiseksi nyt ja jatkossakin. Esim. laturin irrottaminen pistorasiasta, tv:n sulkeminen silloin kun sitä ei katso ja valojen sammuttaminen huoneesta lähtiessä säästävät energiaa, muistaisivatpa kaikki tehdä niin!

Justiina kirjoitti...

Laturi asiassa voin sanoa hyvällä omalla tunnolla, ettei laturi ikinä jää turhaan kiinni seinään. En lataa kännykkää myöskään yön yli. Irrotan myös laturin ensin seinästä, silloin laturi ei myöskään ole hetkeäkään itsekseen, ei se kyllä toki paljoa vaikuta se pari sekuntia, mutta teen silti niin.
Kun lataan kännykkäni ehkä noin kaksi kertaa viikossa puita on istutettava silti jo 5.
Stanby-laskurilla laskiessani, järkytyin siitä kuinka suuret lukemat ovat. Ei sitä tule ajatelleeksi kun esim. telkkarin avaisee vain taustaksi.

Jenni Laherto kirjoitti...

En edes viitsi käyttää standby-laskuria laskemaan energian kulutustani sillä se vain lisäisi huonoa omatuntoani. Nykyään kuitenkin yritän parantaa tapojani irrottamalla laturin seinästä käytön jälkeen ja sammuttamalla valot aina huoneesta lähtiessäni.

Kaikessa pyritään mahdollisimman ekologiseen toimintaan, mutta miksi useimmista taulutelevioista ei saa virtaa pois kokonaan muuta kuin irrottamalla johdon seinästä? On se jännä juttu.

Maari kirjoitti...

silloin kun on kotona niin kaikissa huoneissa ei tartte palaa valot, näin säästät energiaa!

MilkaNurmi kirjoitti...

Älkää ihmiset hyvät jättäkö radiota/tvtä/radioo yms yms. yksin pauhaamaa vaa laittakaa ne kiinni ku ette niitä enää tarvi.
save the world !

Joonas Frimodig kirjoitti...

Energiansäästö viikko on hyvä asia. Ihmisten pitää saada valot päälle ja töpselit seinään energiansäästö aisioden suhteen.

Eli ei aina kannatta jättää niitä valoja ja telkkaria päälle kun lähdet puoleksi tunniksi lenkille vaan sammuta ne ja kaikki muutki pelit ja vehkeet niin säästät tuhottomasti enrgiaa!

Nenne Tommiska kirjoitti...

Energiansäästö viikko on hyvä juttu. Muistaisimpa edes itse irrottaa kännkän laturin kun en sitä käytä...tai sammuttaa valot kun en niitä tarvi..

Caspar Ruhanen kirjoitti...

Energiansäästo viikko on ihan jees juttu. Toivottavasti kaikki ihmiset säästäisivät paljon energiaa.

Siiri kirjoitti...

Voin olla itsestäni melko ylpeä tässä asiassa. Otan aina laturin irti kun en puhelintani lataa ja sammutan valot/tv:n/stereot jne. kun en niitä käytä. Mitä niitä turhaan pitämään päällä?
Ei ole suuri vaiva irrottaa johtoa pistorasiasta tai painaa katkaisijaa, että valot sammuvat, eihän? Yllättävän monelle se on ylitsepääsemättömän vaivalloista ja se on harmi.

Elmo Lakka kirjoitti...

Energian säästämisen ei luulisi olevan kovinkaan vaikeaa kun aluksi ajattelee.Kaikki eivät taida ymmärtää asian huonoja puolija sillä niin monet pitävät esim. valoja päällä vaikkei niitä tarvitsisi tai Tv on valmiustilassa, pesee astiat juoksevan veden alla ja pitää kännykkä-laturin kiinni pistorasiassa vaikkei sitä tarvitsisi. En kuitenkaan itse ole sen parempi, enkä ole asiaa tähän mennessä pohtinut, mutta tästä eteenpäin pyrin säästämään energiaa mahdollisuuksien mukaan.

Nämä asiat ovat melko pieniä tekoja, mutta kun lähes kaikki maapallon ihmiset tekevät samalla tavalla kulutus on todella suurta ja sen seurauksena me itse myös kärsimme tai ainakin tulemme kärsimään.