Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Ilmastonmuutos nopeutti mayojen katoamista

Miksi kehittynyt ja älykäs maya-yhteiskunta hävisi niin nopeasti? Pennsylvanian yliopiston tutkijat epäilevät syyn olevan ainakin osittain ilmastonmuutoksessa.

Tiede -lehti julkaisi 8.11. nettisivuillaan uutisen, jonka mukaan 2000 vuotta vanhoista belizeläisistä tippukivistä on saatu selville, että ilmastonmuutoksella oli suuri vaikutus maya-yhteiskuntaan. Mayat elivät nykyisessä Keski-Amerikassa ja hakkasivat runsaasti tietoa kiviin 300-1000 jaa. Vuosina 800-1000 merkinnät kuitenkin vähenivät huomattavasti ja loppuivat kokonaan kun maya-yhteiskunta lopulta romahti.

Doug Kennett ja hänen kollegansa Pennsylvanian yliopistosta tutkivat Yok Balumin tippukiviä ja saivat selville muinaisten mayojen aikaiset sademäärät. Tippukivistä saatujen tutkimustulosten ja kivipaasimerkintöjen vertailussa kävi ilmi, että runsaiden sadekausien aikana vahvistunut maya-yhteiskunta kohtasi tuhonsa sadekausia seuranneen kuivuuden aikana.

Kennett kollegoineen epäilee, että ilmaston kuivuminen aiheutti maya-yhteiskuntaan vakavia ongelmia, jotka johtivat lopulta maya-yhteiskunnan poliittisen järjestelmän murtumiseen.

Lähteet:

Tiede.fi http://www.tiede.fi/uutiset/4861/ilmastonmuutos_vauhditti_mayojen_haviota

Ei kommentteja: