Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.torstai 15. marraskuuta 2012

Sateet voimistuvat luultua enemmän

Miksi ilmastonmuutos tapahtuu niin nopeasti? Mitkä asiat vaikuttavat ilmastonmuutoskseen?

 Tiede-lehti julkaisi 29.4. nettisivuillaan uutisen, jonka mukaan ilmastonmuutos on jo voimistanut veden haihtumisen ja sateiden vaihtelua maapallolla. Tutkijoiden havainnot kertovat, että vedenkierto kiihtyy enemmän kuin mitä uskottiin.

 Tutkijat uskovat, että ilmaston lämpeneminen voimistaa vedenkiertoa ilmakehässä, koska lämmin ilma pystyy varastoimaan enemmän vettä ja liikuttamaan sitä eri paikkoihin. Tutkijoiden laskelmat kertovat, että kierto kasvaisi kaksi kertaa enemmän kuin nykyiset ilmastomallit ennakoivat. Uudet havaintosarjat valtamerien suolaisuuden muutoksista vuosilta 1950–2000 antavat tukea  laskelmille. Suolaisuuden erot kertovat veden haihtumisen ja sateiden jakautumisen merillä.

 Australialaisen tutkimuslaitoksen Paul Durack ja hänen työtoverinsa arvioivat, että maapallon vedenkierto kasvaa16–24 prosenttia, mikäli ilma lämpenee 2-3 astetta. Tämä muutos muuttaisi vähäsuolaiset meret entistä vähäsuolaisemmiksi ja suolaiset entistä suolaisemmiksi.

Ei kommentteja: