Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.keskiviikko 17. lokakuuta 2007

Vanhaa pullaa tankkiin?

Moottorilehdessä (10/2007) oli mielenkiintoinen artikkeli suomalaiskeksinnöstä, joka saattaa olla mahdollisesti parempi (ympäristöystävällisempi) vaihtoehto esim. sokeriruo'osta tehdylle polttoaineelle.
Suomalainen energiayhtiö St1 on kehittänyt polttoainetta (eli etanolia), joka tuotetaan raaka-aineen syntypaikan lähellä säästäen näin kuljetuksesta aiheutuvia kustannuksia (ja päästöjä). Polttoaineen raaka-aineiksi käytetään esim. elintarviketeollisuuden (panimot, leipomot, juustolat) jätteitä - ja prosessissa syntyy vain 2 % hiilidioksidia.
St1:n mukaan nyt Lappeenrannassa käynnistetty biopolttoainelaitos on ensimmäinen kaupallinen sovellus maailmassa. Kys. tuotantolaitos tulee arvioiden mukaan tuottamaan n. miljoona litraa etanolia per vuosi - tavoitteena on nostaa Suomen tuotanto 70 miljoonaan litraan, jonka saavuttamiseen tarvittaisiin muutamien kymmenien tuotantolaitosten rakentamista.
Tulevaisuudessa biopolttoaineen raaka-aineeksi saattaa tulevaisuudessa käydä jopa normaali sekajäte, jota kerääntyy täällä Pohjolassa aika törkyisen paljon. Kuulostaa hyvältä, ja toivottavasti sitä onkin. Mietityttää vain tuo, miten paljon tuotantolaitosten rakentaminen rasittaa luontoa..

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys =)

Aina kannattaa mikä on vaihtoehto. Sillä saa oikean perspektiivin tähän hetkeen. Miten on tilanne, jos rakennetaan esim. Oulun kaupungin kokoinen tavallinen öljyjalostamo?

Jos rakentaminen vaatii jotain uhrausta, niin kannattanee tehdä. Nuo laitokset ovat vielä sellaisia, jotka voi tarvittaessa siirtää. Sen takia ne ovat rakennettu standardikonteista. Mielestäni ei lainkaan hassumpi innovaatio myöskään tuo - jäteraaka-aineesta puhumattakaan.