Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.torstai 29. marraskuuta 2012

Voinko vaikuttaa ilmastonmuutokseen?

Monet ajattelevat, ettei heidän tarvitse muuttaa käyttäytymistään mitenkään, sillä eiväthän muutkaan tee niin.
Totuus kuitenkin on, että pienilläkin valinnoilla voi vaikuttaa, sillä jos jokainen ihmisen tekisi pienen ekologisen teon, olisi pian koossa aika suuri määrä ihmisiä ja suuri määrä ekologisia valintoja. Näin ilmastonmuutos saataisiin kuriin tai ainakin hidastumaan.

Mitä sitten voit tehdä? Helpoin ja arkisin tapa on välttää turhaa sähkönkulutusta esimerkiksi sammuttamalla valot lähtiessäsi huoneesta, sammuttaa televisiot ja tietokoneet kun niitä ei käytä sekä vaihtaa hehkulamput energiansäästölamppuihin. Myös jätteiden kierrättämisellä on suuri vaikutus. Näin tuotteita voidaan uusiokäyttää ja säästetää uusiutumattomia luonnonvaroja. Biojätteet on tärkeää pistää kompostiin ja saada maatumaan, sillä jos ne hajoavat kaatopaikalla, syntyy runsaasti metaania. Metaania syntyy myös lihantuotannossa, joten suosi kasvisruokaa ja valitse kasviksistakin ne, jotka on tuotettu mahdollisimman lähellä. Näin säästät energiaa, joka kuluisi ruuan kuljettamiseen mm. rekoilla.

Lentomatkailu ja autoliikenne ovat yhtiä suurimpia hiilidioksidipäästöjen lähteitä, joten suosi junaa matkustaessasi pitempiä matkoja, sillä sen päästöt ovat yli viisi kertaa pienemmät kuin esimerkiksi lentokoneen. Lyhyillä matkoilla ympäristöystävällisimpiä ja tietenkin myös terveellisimpiä vaihtoehtoja olisivat kävely ja pyöräily, mutta myös julkinen liikenne on parempi vaihtoehto kuin yksityisautoilu.

Ilmastonmuutoksen estämiseen vaikuttavia arkisia valintoja on vielä paljon enemmänkin. Yksi niistä on tupakoinnin lopettaminen. Tupakantuotannon takia kaadetaan maailmassa vuosittain 200 000 hehtaaria metsää, joka poltetaan tupankanlehtien kuivaamiseksi. Metsät ovat maapallon tärkeä hiilinielu, sillä ne sitovat hiilidioksidia itseensä yhteyttäessään ja näin vähentävät kasvihuoneilmiötä. Tee siis palvelus ympäristölle äläkä tupakoi!

Lähde: http://ilmasto.org/vaikuttaminen/mita-sina-voit-tehda

Ei kommentteja: