Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Sanomalehdet

Jokaisen kotiin on varmasti jossakin vaiheessa tilattu jotakin sanomalehteä. Se on hyväksi koettu perinne ja rutiini, josta on hyvä aloittaa aamu. Mutta onko sanomalehtien kierrätys yhtä rutinisoitunut tapa?
Kierrätys on tärkeää, sillä muuten sanomalehdet päätyvät kaatopaikalle muiden jätteiden sekaan tuottamaan haitallista metaania. Sitä paitsi sanomalehtien kierrätys ei ole vaikeaa, sillä monen taloyhtiön roskakatoksessa on myös laatikko keräyspaperille, jonne sanomalehdet tulisi kerätä. Kierrätyksen kannalta olisi parasta, jos lehti olisi alle pari kuukautta vanha, koska tällöin vanhan musteen irrottaminen on helpompaa uusiomassaprosessissa. Paperinkeräyksen sivuilta (http://paperinkerays.fi) saa hyviä vinkkejä kierrätykseen liittyen.
Sanomalehtien kierrättäminen on myös kaikista taloudellisin vaihtoehto Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston tutkimuksesta. Vaikkakin sanomalehden hyödyntäminen energiana olisi ympäristölle edullisempi vaihtoehto, mutta valtion on ajateltava budjettia ja näin ollen sanomalehtien kierrätys on halvempi vaihtoehto, kuin aina vain uuden puuraaka-aineen käyttäminen. Uusiokäytölläkin on kuitenkin rajansa. Sanoma Newsin mukaan paperiin käytettävää puukuitua voidaan käyttää uudelleen neljästä seitsemään kertaa, kunnes se on käyttökelvotonta.
Paperia kulutetaan paljon, joten kierrättäminen on tärkeää. Se on yksi helpoimmista keinoista säästää luontoa ja ympäristöä, joten ei ihme, että paperinkierrätys toteutuu Suomessa suhteellisen hyvin.

Ei kommentteja: