Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Andien jäätiköt sulavat silmissä

Etelä-Amerikassa Andien vuoristossa jäätiköt ovat pian historiaa. Esimerkiksi Boliviassa Chacaltayn jäätikön arvioidaan häviävän kokonaan seuraavan kahden vuoden aikana. Noin 60 vuotta sitten jää ja lumi peittivät 220 neliökilometriä ja nyt jäljellä on enää pieniä läikkiä siellä täällä.


Belgialaisen Louvainin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan Bolivia, Peru ja Ecuador kuuluvat viiden pahiten ilmastonmuutoksesta kärsivän maan joukkoon. Kun jää sulaa korkealla vuoristossa, vuoristomaiden vedensaanti ja energiatalous järkkyvät. Andimaiden valtaosa energiantuotannosta perustuu vuorilla alkunsa saaviin virtaaviin jokiin.


Andimaat aiheuttavat 2,5 prosenttia maailman päästöistä ja OECD-maat, sekä Intia, Kiina ja Venäjä aiheuttavat 83,5 prosenttia maailman päästöistä. Jäätiköiden sulamisen lisäksi lämpötilan nousu aiheuttaa luonnonkatastrofeja etenkin Boliviassa ja Perussa. Myrskyt ja mutavyöryt ovat todella kohtalokkaita vuoristoalueilla, joilla asuvat valtaosa maanosan köyhistä ihmisistä.


Venäjän ja muiden "supersaastuttajien" päästöt on pakko saada jollain tavalla laskemaan, jotta kaikki maailman jäätiköt eivät sulaisi. Alueet joilla on mutavyöryvaara mielestäni pitäisi evakoida tai jotenkin edes yrittää estää mutavyöryn syntyminen.


Lähde: Helsingin Sanomat 19.10.2008

2 kommenttia:

Sanna kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Sanna kirjoitti...

Melko epäreilua - toiset saastuttavat ja toiset kärsivät. Mitä sitten tehdään kun jää on sulanut ja Andimaiden energiansaanti vaikeutuu. Tuskin "suursaastuttaja" Venäjä ja kumppanit alkavat jakaa ilmaista energiaakaan.