Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.



keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Lyheneekö maapallon elinikä kuten kalojen koko?

Itse ollessaan kalastamassa on huomannut, että ärsyttävän usein onkeen tai virveliin tarttuvat todellakin vain kaikista pienimmät kalat. Kalojen kutistuminen on todistettu trooppisilla alueilla mutta voisiko sama tapahtua Suomessa?

Tiede-lehdessä uutisoitiin 30.09 kanadalaistutkijoiden tutkimustuloksesta Nature Climate Change-julkaisussa, jonka mukaan ilmastonmuutoksen seuraukset näkyvät nyt myös merissä yhä selkeämmin. Toisin sanoen ilmastoa lämmittävien päästöjen seuraukset ovat paljontikin luultua suuremmat. Vaikutukset näkyvät varsinkin trooppisten alueiden kaloissa.

Brittiläisen Columbian yliopiston tutkija William Cheung ja hänen kollegansa olivat mallintaneet yli 600 kalalajiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia kalojen levinneisyyden, koon ja kantojen suhteen. Heidän mallinsa tulos on huomiota herättävä; kalojen koon arvioidaan pienenevän noin 20%.

Ilmastonmuutos ei vaikuta kaloihin suoraan, vaan välillisesti. Ilmaston lämpenemisen takia merien biokemialliset ominaisuudet muuttuvat, joka vaikuttaa kalojen kokoon, ja vuoteen 2050 mennessä maksimikoon arvioidaan pienenevän 14-24%. Koon pieneneminen johtuu monista eri seikoista, kuten levinnäisyyden muutoksista ja fysiologisista syistä.

Tutkimustulos koskee trooppisten alueiden kalalajeja, mutta hyvinkin todennäköistä on, että samanlaisia muutoksia on havaittavissa myös Suomen kalakannoissa seuraavien vuosikymmenten tai -satojen aikana.

Lähteet:

Tiede.fi http://www.tiede.fi/uutiset/4819/ilmastonmuutos_kutistaa_kalat


Ei kommentteja: