Tämä on Kouvolan Lyseon lukion ympäristöekologian kurssin blogi.
Koulun viralliset kotisivut löydät tästä linkistä ja opettajan henkilökohtaisen blogin täältä.sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Energiansäästöviikon oppien toivotaan vaikuttavan pidemmällä aikavälillä

Maanantaina 8.10 alkoi Suomessa valtakunnallinen energiansäästöviikko. Samana aamuna Ylen Aamu-tv:ssä olivat vierailijoina valtionyhtiö Motivan viestintäpäällikkö Leila Timonen ja palvelut ja kuluttajat-yksikön päällikkö Päivi Laitila.

Leila Timosen mukaan energiansäästöviikon viettäminen onnistuu hyvin, sillä Suomessa on paljon yrityksiä, yhteisöjä ja yksityisiä henkilöitä, jotka haluavat olla aktiivisesti mukana vuosittain järjestettävän viikon tapahtumissa. Hän kertoo energiansäästöviikolle osallistuvien yrityksien toimien olevan hyvin erilaisia, aina energiakatselmuksista koulutuksiin ja investointien suunnitteluun ja toteuttamiseen.

-Kaikki turha energian käyttö on turhaa, toteaa Päivi Laitila. Hän korostaa, että jokainen tuhlattu on kilowattitunti on turhaanheitetty. Näin ollen halutaan korostaa tarkoituksenmukaista energiankäyttöä, sekä kodeissa että työpaikoilla. Laitilan mukaan varsinkin kotitalouksissa pitäisi tarkkailla huoneen lämpötilaa, sillä lämmityksen osuus on puolet kotitalouksien käyttämästä energiasta.

Haastatttelussa tulee esiin myös erittäin hyödyllisiä rahansäästö vinkkejä. Timonen kertoo, että sähkölaitteeseen liitettävän kulutusmittarin saa lainaksi useimmista energiayhtiöistä. Mittarilla näkee helposti, miten erilaiset laitteet käyttäytyvät ja jos sähkölaitteen kulutus näyttää olevan suuri, on kannattavampaa vaihtaa se vähemmän kuluttavaan.

Laitilan mukaan suuri näyttöinen televisio, joka on päivittäin koko ajan valmiustilassa, vie enemmän energiaa kuin A+ -luokan jääkaappi. Hän sanoo viihdelaitteiden rohmuavan suuren osan meidän energiankulutuksestamme.

-Lämpömittari pitäisi olla jokaisessa kodissa ja sitä pitäisi aktiivisesti seurata, kertoo Leila Timonen. Lämpömittareita on paljon erilaisia, jotkut maliit jopa varoittavat valoilla kun lämpötila nousee liian korkeaksi. Timonen kertoo, että suositus kotitalouksien huonelämpötilaksi on 21-22 celsius astetta.

Ajankohtaisina vinkkeinä energiansäästöön mainitaan hämäräkytkimien ja ajastimien käyttö. Myös kynttilänvalo ja takkatuli voivat korvata keinovaloa. Laitila korostaa vielä haastattelun lopussa sitä, miten ihmiset käyttävät energiaa kotiensa ulkopuolella, sillä joukkoliikenteen hyödyntäminen on yksi helppo tapa vähentää energiankulutusta omalta osaltaan.

Lähteet:

Yle: http://yle.fi/uutiset/energiansaastoviikon_parhaat_vinkit/6325768

Ei kommentteja: